DELA

Här bärgas Ålands guld

Det är hett, det är spännande och det luktar lite illa.
Nu kan Nyans utsända stoltsera med att vi är bland de få som fått lukta på korken till det som kan vara världens äldsta bevarade champagne.
Bildspel
I går fick de åländska medierna inbjudan att åka ut till champagnebärgningen. Med ribbåt bar färden ut till Västergrundsfjärden utanför Föglö. En plastlåda med flaskor väntade på botten för att tas upp inför de åländska kameraobjektiven.
– Vi säkrar flaskorna på botten och drar upp dem sakta så att de inte exploderar, förklarar Max Jahrehorn, konservator vid Kalmar läns museum.

Åtta flaskor
Tillsammans med dykledaren Anders Näsman äntrar han ribbåten. En boj indikerar var linan till champagnelådan går ner i vattnet. Alla dykare har kallats upp ur vattnen innan flaskorna bärgas.
– Det är av säkerhetsskäl så att vi inte trasslar ihop det med dykarlinorna,säger Näsman.
Dykarna och även flaskorna måste tryckutjämna på vägen upp. För flaskorna är den kritiska punkten vid 20 meters djup. Hittills har ingen falska exploderat, men några har varit tomma och en var sönder.
Allt går väl med bärgningen av plastlådan och när locket öppnas konstaterar Näsman att av åtta flaskor är en flaska inte champagne. Jahrehorn luktar på alla korkar och hittar en som ger ifrån sig en liten dust. Där har korken släppt lite och den behöver extra förslutning när den väl är ombord på bärgningsfartyget.
– Det är ingen fara, det kan smaka bra ändå, säger Jahrehorn.
Den första flaskan som togs upp luktade men innehållet var ändå dugligt.

Sur cider
Den luktande flaskan överräcks till landskapsregeringens kommunikationschef Björn Häggblom.
– Nu är den på ditt ansvar, säger Näsman innan han släpper taget.
Sedan får vi lukta. Det luktar gummi från den kraftiga svarta tejp som håller korken på plats, men sedan känner man en liten dust av sjögräs och sur cider. Det luktar inte gott, men det känns häftigt.
Flaskan som inte är champagne är fylld och ser ut som en ölflaska, men innehåller troligen rödvin. Den får samma behandling som champagnen, här görs ingen skillnad på hög och låg.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds