DELA

Hantverkscirkus på turné

I sommar har skärgårdsungdomarnas intresseorganisation SKUNK anordnat en hantverkscirkus. Cirkusen lär ut kunskaper om gamla och nya hantverkstekniker som tovning, DIY-stickning, drakbygge, täljning med mera.
Cirkusen består av 8-10 ungdomar som agerar lärare för besökarna. Alla ungdomarna kan inte vara med under varje tillfälle vilket gör att de olika tekniker som lärs ut kan vara lite varierande beroende på var cirkusen besöks. Är vädret dåligt kan också tekniker utebli om det inte går att vara utomhus. Besökarna får vara väldigt självgående på cirkusen men får vid behov hjälp av lärarna som går runt på området.

För alla åldrar
Hantverkscirkusen resar runt på olika platser mellan den 10-19 juli. På varje plats slåss ett tält upp i två dagar dit alla är välkomna och ta del av evenemanget.
– Cirkusen är till för folk i alla åldrar och det behövs inte några tidigare kunskaper för att vara med. För de som är intresserade av att besöka oss på någon plats är allt helt grattis, säger SKUNKs ordförande Sara Strandberg.
– Det är drop-in så man kan komma när man vill och får vara med under kortare eller längre stunder precis efter behag, säger projektledaren Maja Sundblom.
Cirkusen börjar 10-11 juli på Kumlinge i samband med visfestivalen, mellan 12-13 juli är man på Föglö. De besöker Mariehamn och sjökvarteren 14-15 juli för att sedan återvända till skärgården och Kökar 16-17 juli. Därefter blir slutstationen de två sista dagarna Vårdö.

Modernisera hantverk
Initiativtagaren till hantverkscirkus är Maja Sundblom som fick idén ifjol när hon såg skärgårdsteatern resa runt. Hon kontaktade SKUNKs verksamhetsledare Mia Hanström som ansökte om pengar till projektet. Cirkusen beviljades ett stöd från CIMO som ett ungdomsinitiativ i EU-programmet Youth In Action. Genom detta fick de ca 8.000 euro viket gjorde det möjligt att genomföra Majas idé.
Genom att ha det som en cirkus hoppas de kunna förnya synen på hantverk.
– Hantverk ses ofta som lite stelt av folk. Genom att ha det som en cirkus hoppas jag det blir en känsla av fritt, glatt och kul precis som det är på cirkusar, säger Maja Sundblom.
– Att ha det som en cirkus kan säkert modernisera hantverk, säger Mia Hanström.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax