DELA

Handelsanställda kräver mer betalt

Ett hundratal fackanslutna ålänningar väntas lämna sina arbetsplatser på fredag. Ett dygns laglig strejk inom handeln ska få arbetsgivarna att höja lönerna.
– Om man blir ensam blir det svårt att klara sig på de löner vi har, säger Ing- Mari Heikfolk på F:ma Erik Mattsson.
Servicefacket PAM:s styrelse beslöt om strejk inom handels- och väktarområdet den första april. Om ytterligare förhandlingar inte leder någon vart kommer strejken att bryta ut mellan klockan sex på fredagsmorgonen och sex på lördagsmorgonen. De fackanslutna kommer dessutom att ha övertidsförbud.
Strejken varslades efter att man inte kunnat komma överens med arbetsgivarparten om lönerna.
– Arbetsgivarna inom de här branscherna har varit ovilliga att finna en lösning vid förhandlingsbordet, konstaterar PAM:s ordförande Ann Selin.


Drabbar butikerna
Det finns strax över hundra yrkesaktiva PAM anslutna butiksanställda personer på Åland. Strejken kommer därför att drabba även de åländska butikerna, främst de större företagen med många anställda.
Som det ser ut i dagsläget kommer däremot ingen av butikerna att behöva stänga, utan man håller öppet med hjälp av anställda som antingen inte vill delta i strejken eller som inte är fackligt anslutna.
För Siv Eriksson som är butikschef på Kea market i Lemland, och dessutom ordförande i Ålands handelsanställda, blir stolarna dubbla. Hon vet att om de anställdas löner ska höjas så måste priserna höjas, något som inte blir populärt hos kunderna.
– Men att jag inte skulle strejka finns inte i min värld, säger hon.


Tomma hyllor
De åländska butikernas hyllor gapar fortfarande tomma efter Livsmedelsarbetarnas strejk förra veckan. På Kea market har man varit nästan helt utan bröd och chark under några dagar.
Men den delen av strejken är nu avblåst och Fazers och Snellmans produkter börjar så sakteliga dyka upp på hyllorna i gen.
– Vi får hoppas att kunderna har förståelse för de strejker som pågår nu, säger Siv Eriksson.

TANJA LÖNNQVIST