DELA

Han vill rädda ådorna

Ejdrarna har minskat något i antal sedan 90-talet, vilket bekymrar Birger Eriksson. Han menar att örnarna bör matas så ådorna får vara ifred.
– Kan absolut ha betydelse, säger landskapets jaktförvaltare Marcus Nordberg.
I mer än tjugo år har hammarlänningen Birger Eriksson betraktat fågellivet på Hamnskär i Äppelö skärgård där han har stuga. I sin dagbok noterade han den 25 april 1993 att det fanns omkring 500 ejdrar där.
Men de senaste åren har kullarna minskat, konstaterar han. Han värnar särskilt om ådorna, som tidigare ruvade runt husknuten, men som nu lyser med sin frånvaro.
– De äts upp av örnarna eller dränks av ett gäng gudingar under parningstiden.
Hans förslag är att man återupptar vårjakten – och börjar mata örnarna.
– Jag förstår inte att jägarna inte har börjat mata örnarna tidigare. Om de får mat går de ju inte på ådorna och då kan kullarna växa igen.
Han är inte heller ensam om att förespråka jakt på gudingar. En lista med drygt 1.700 namn har lämnats in till landskapsregeringen, som i morgon ska besluta om en begränsad del av den traditionella vårjakten kan återinföras.
– Sedan EU förbjöd vårjakten förlamades skärgården. Unionen är lika stora bovar som örnarna, säger Eriksson.
Enligt landskapets jaktförvaltare Marcus Nordberg har ejdrarnas antal minskat något sedan 90-talet enligt de inventeringar som gjorts i landskapet. Han menar att alla arter minskar och ökar under olika tidsperioder.
– Örnarna har kommit tillbaka i större utsträckning och de går ibland på ådor i bon, säger han.
Forskning visar att örnar tar mycket ejdrar, bland annat har Camilla Ekblad skrivit en avhandling om havsörnen där det framkommer att 66 procent av födan består av fågel och det enskilt vanligaste bytet var ejder.
Marcus Nordberg menar att matning av örnar kanske tillfälligt kan hjälpa.
– Det kan säkert ha betydelse, men ådorna är väldigt utsatta ändå.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman