DELA

Gotländsk havsöring ska bli åländsk

En vild havsöringsstam som återkommer till åländska vattendrag för att leka. Det är visionen för projekt Havsöring som startat i vår.
Hittills har 6.000 ungfiskar av gotländsk stam släppts ut i fyra olika vattendrag runtom på Åland.
– Vi hoppas att de första ska komma tillbaka hösten 2008, säger Ingmar Eriksson, en av eldsjälarna bakom projektet.
Varje år planteras hundra tusentals havsöringar ut i åländska vatten, för att motsvara efterfrågan både hos ålänningarna själva och besökande fisketurister.
Försök både i Roslagen och på Gotland visar att det går att ha livskraftiga havsöringsstammar även i riktigt små vattendrag. Drömmen för många skulle vara en egen vild havsöringsstam som förökar sig i åländska vatten. Som bäst pågår projekt Havsöring, vars vision är just detta.

Jomala och Hammarland
Under våren har cirka 6.000 havsöringar, som fötts upp på landskapets fiskodling i Guttorp i ungefär två år och som nu väger cirka 200 gram, planterats ut i fyra olika vattendrag i Jomala och Hammarland. Nästa vår planerar man att plantera ut cirka 6.000 till, då även i tre andra bäckar som lämpar sig som lekplats för havsöring.
Nyan besöker en av bäckarna, Träskviksbäcken i Hammarland, tillsammans med Ingmar Eriksson. Han är sportfiskeansvarig vid Ålands turistförbund och är en av dem som engagerat sig i projektet.
– Många kanske undrar varför turistförbundet är inblandade, men det här är ju på sikt även också en turistgrej. Att ha en delvis självproducerande vildfiskstam höjer profilen på sportfisket och dessutom är det ju häftigt bara att besöka bäckarna, säger han, och tillägger man såklart inte ska fiska i dessa bäckar sedan, utan de ska bli en fristad för fiskarnas fortplantning.

Speciella fiskar
Vi vandrar längs den slingrande skogsbäcken som rinner ut i Björnhuvudfjärden. Vattenflödet är inte så högt just nu, men tillrinningsområdet är stort och den steniga botten ska vara perfekt för lekande havsöring. Under sommaren planerar man dessutom att fylla på med mera sten på lämpliga ställen, för att göra platsen ännu mer attraktiv för fiskarna.
Idén till havsöringsprojektet föddes redan för 10-12 år sedan.
– På Gotland såg jag havsöring som gick upp och lekte i mycket små bäckar och åar. Det borde ju funka här, tänkte jag och tog kontakt med Peter Landergren som doktorerat i just detta på Gotland. Efter mycket nojs fick vi befruktad rom av deras stam. Det är första gången de har delat med sig till någon annan, stammen är väldigt speciell, säger Ingmar Eriksson.
Det är alltså havsöring av gotländsk härkomst som nu planteras ut i åländska vattendrag. Forskningen på Gotland har visat att just gotlandsynglen inte dör när deras ”hemvatten” torkar ut, istället simmar de ut till mynningen och väntar där tills bäcken fylls på nytt.

Ingen risk flytta
Enligt Ingmar Eriksson finns det ingen risk med att flytta stammar mellan olika områden.
– Havsöringen finns ju redan här. Den är en överlevare som finns överallt i världen. Jag har själv fiskat öring bland annat i Patagonien och den såg precis likadan ut, fast större, säger Ingmar.

Kommer inte gotlandsynglen att simma tillbaka till Gotland för att leka sedan?
– Nej, de blir präglade på vattendraget där de släpps ut. Enligt vissa uppgifter räcker det med att de tillbringar tre dygn i ett visst vattendrag för att de sedan ska återvända dit för att leka. Dessutom kan de locka med sig fler fiskar, säger Ingmar, och berättar att just gotlandsöringen är väldigt benägen att återvända.
– Det är just därför vi tror att det här kan fungera. På sikt kunde vi då ta upp och kläcka av den egna stammen och plantera ut på flera platser, säger han.
Havsöringsprojektet har i dagsläget ingen egen budget, uppfödningen sköts och bekostas således via Guttorp medan övriga inblandade jobbar mer eller mindre ideellt.

Ideellt arbete
– Bland andra Torsten Fredriksson är en riktig eldsjäl. Han har varit med och genomfört liknande projekt i Bergshamra som har lyckats, där leker vilda öringar i dag, säger Ingmar.
Från markägarhåll har projektet hittills bara fått positiva reaktioner.
I Träskviksbäcken släppte man ut ynglen ungefär en kilometer upp från stranden. Och fast det är nästan en vecka sedan den senaste utplanteringen lyckas vi se några havsöringar när vi smyger längs vattendraget.


ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax