DELA

Företagare lyriska över unik utbildning

– Vi har fått kunskap och kompetens, avancerade och funktionella verktyg att jobba med och ett kompetent och skräddarsytt stöd! Nu borde politikerna få gå samma kurs.
Det haglade superlativer från åländska företagare då utbildningsprojektet Entreprenörsakademin avslutades i torsdags.
Entreprenörsakademin är ett utvecklingsprojekt för företagare som för drygt ett år sedan startade på iniativ av Högskolan på Åland. Projektet är ett samarbete mellan Högskolan och Åbo akademi, företagarföreningen, handelskammaren och Ålands teknologicentrum och det har huvudsakligen finansierats med landskaps- och EU-medel.
Sammanlagt tio företag har fått kvalificerad hjälp med att utveckla sin affärsverksamhet. Målet har bland annat varit att ge de verktyg som behövs för att företagarna skall kunna ha möjlighet att förnya sig, växa och öka sin konkurrenskraft. Utbildningen har varit både i form av gemensamma föreläsningar om bland annat affärsutveckling, produktifiering, nätverk och marknader och som enskild och konfidentiell handledning.


Mycket matnyttigt
I torsdags var det dags för projektets avslutande utvärdering och diplomutdelning. Det var uppenbart att de närvarande företagarna var mer än nöjda med utbildningen.
– Jag har varit företagare i mer än 20 år och har inte kunna föreställa mig att det finns så mycket matnyttigt, sade Inger Eriksson från företaget Living V&I som jobbar med forskningsbaserad skolutveckling.
– Tänk om det fanns möjlighet att ge en sådan här utbildning till våra politiker så att de kunde skapa ett gynnsamt entreprenörklimat, sade Peter Winqvist som tillsammans med hustrun Mercedes representerade verksamheterna Amorina, Café Lugn & Ro och Eckerö post- och tullhus.


En undervegetation
Samtliga höll med om att politikerna och landskapets näringsavdelning borde sättas på skolbänken. Motiveringen är att de kunskaper om näringslivet som finns bottnar i ett föråldrat samhälle som huvudsakligen handlade om turism och sjöfart och inte om dagens komplexa mångfald som kräver en kompetensutveckling också bland beslutsfattarna.
Företagarna betonade vikten av att politikerna först ställer sig frågan hur företagsamheten blir lönsam innan man kan hoppas på tillväxt. Dörrar bör öppnas för små och också för okonventionella eller otraditionella företagare.
– All företagsamhet kan ses som en undervegetation till näringslivet, man kan inte börja med att stöda uppstickarna, sade projektets utbildare och handledare Ulf Forsman.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax