DELA

Fler Getabor slår mot ekonomin

Geta är den åländska kommun vars befolkning vuxit mest procentuellt sett de senaste åren. Skatteintäkterna har ökat och bokslutet 2011 visar överskott på cirka 187.000 euro.
Men nu står kommunen inför ett delikat problem, då ytterligare befolkningstillväxt kan innebära att landskapsandelarna minskar kraftigt
– Om gränsen för bosättningsstrukturgrupp passeras från klass 1 till 2 innebär det att lanskapsandelarna minskar med en summa motsvarande 10 procent av kommunens budget. Det ger ett enormt utslag just i vår kommun, säger kommundirektör Erik Brunström.
Befolkningsstrukturgrupp räknas ut enligt befolkningstäthet per kvadratkilometer. Systemet har tillämpats sedan 2008. Geta är den enda faståländska kommunen som på grund av sitt perifera läge ligger i klass 1. Ifjol ökade folkmängden i Geta med sjutton personer, och i slutet av april var befolkningsmängden 495 personer.
Om befolkningen ökar i samma takt framöver passerar Geta gränsen till befolkningsstrukturgrupp 2 redan i år och lanskapsandelarna kan enligt rådande system minska med mellan 200.000 och 250.000 euro.
– Det blir en proportionerlig oerhört stor effekt i totalbudgeten eftersom vi är en kommun med svag skattekraft och därför beroende av landskapsandelarna. För att kompensera skulle vi behöva antingen 100 invånare till eller höja skatten till 21,5 procent.
Andra kommuner har passerat gränser mellan klasser, till exempel Hammarland, men för dem har det inte haft närmelsevis samma utslag i totalbudgeten. Effekterna blir större i de kommuner som befinner sig i lägre befolkningsstrukturgrupper.
– Jag konstaterade redan hösten 2010 att vi kommer att gå mot detta och har uppvaktat både förra regeringen och nuvarande och lyft upp frågan.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist