DELA

Fiskare blev börshaj

I pensionerade yrkesfiskaren Viking Sundbloms minimala arbetsrum blinkar två datorer. Efter 30 år på fiskebåt bytte han bana och ägnar nu större delen av sin vakna tid åt börsspekulationer på nätet.
Bra går det. I fjol omsatte han över en miljon euro.
– Också det här året har gått väldigt bra hittills, säger han.
Varje morgon vid halv tio knäpper Viking Sundblom i gång datorerna för att ha allt klart tills Helsingforsbörsen öppnar klockan 10.
– Först läser jag ekonomi- och börsnyheterna på nätet. Sen kollar jag börskurserna i realtid hela dagen fram till klockan 23 på kvällen, säljer och köper och spekulerar, beskriver han sin vardag.
Bytet från fiskare till börsspekulant började när pappan dog 1990 och Viking ärvde en portfölj innehållande 200 aktier.
– Då blev jag lite intresserad av aktiehandel.

Stora risker
I dag handlar han inte med aktier, utan med så kallade warranter. Warranter kan enklast beskrivas som förstadiet till aktier. Warranterna speglar förväntade ändringar i aktiekurserna, och man kan vinna pengar både om aktiekurserna går uppåt och neråt beroende på hur man satsat.
Lite ruggigt, medger Viking.
– Chansen att vinna är många gånger större än med aktier, men riskerna är också väldigt mycket större. Av någon anledning tycks spänningen passa mig, säger han och skrattar.
Riktigt spännande blir det när warranternas förfallodag närmar sig. När den dagen kommer blir de värdelösa, och det gäller att före det bestämma om man tror att kursen på aktien går upp eller ner. Gissar man rätt blir det utdelning, gissar man fel så blir det förlustaffär.
Det gäller att hela tiden vara på alerten. Handel med warranter innebär snabba affärer. Fördelen är att man kan handla för väldigt små summor, i motsats till regelrätt aktiehandel.
– En del warranter äger man i högst en vecka, ibland bara under några timmar eller minuter. Det är inget man köper för att sen åka på semester i två veckor.

Ryktesspridning
Ett exempel är Sampos warrant som steg med 2.000 procent i och med att resultatet, som nyligen presenterades, senare visade sig vara så pass bra.
– Men det missade jag eftersom jag fyllde år och just då skulle resa bort. Visst harmar det, och inte lite heller, säger han.
Ryktesspridning hör till vardagen i warranthandeln. Som när ryktet gick att Alan Greenspan, chef för amerikanska centralbanken, hade halkat i badkaret.
– Börsarna dök. När dementin kom steg de igen.
Det finns en särskild yrkesgrupp som kallas whisperers, viskare, som sköter ryktesspridningen som sedan resulterar i handel. Ingen tjänar pengar på börsen när den står stilla.
Alla dagar gör han inte affärer. Men funderar gör han mest hela tiden, också på helgerna när börserna är stängda.
– Ibland vaknar jag på natten, funderar och skriver ner. Men sen när morgonen kommer och börserna öppnar så gör jag ibland ändå inte det jag tänkt ut under natten. Ofta märker jag att jag skulle ha gjort en bra affär om jag hade lytt mig själv. Då blir jag frustrerad och arg, men inte på någon annan än mig själv.

Går i perioder
Framgång och motgång går i perioder, har han kommit fram till.
– Plötsligt har jag inte förmågan att tolka marknaden. Då gäller det att vara vaksam med vad man gör. Sen kommer det en ny period när jag märker att jag är i fas igen. Det går inte att förklara, men det är så.
Man ska aldrig, säger han, försöka kompensera om man gjort dåliga affärer. Det gäller att hålla huvudet kallt och vara neutral hela tiden.
För Viking har spekulationerna i alla fall på det stora hela gått bra. I fjol omsatte han över en miljon euro på handeln med warranter, och hittills i år har det gått ”väldigt bra” med hans egna ord.
– Hittills i år har Helsingforsbörsen gått upp 14 procent och min portfölj har gått upp 58 procent.

Inte för pengarna
Men egentligen, säger han, är det inte främst för pengarnas skull han handlar.
– Jag tycker att jag har det jag behöver. Det är spelet som är det intressanta. Björn Borg sa en gång att han inte spelar för pengarna utan för segern. Nu förstår jag hans resonemang. Pengar är bara belöningen för att man lyckats.
Bakom de framgångsrika affärerna ligger mycket arbete. Det avslöjar Vikings böcker med millimeterpapper där han ritar in aktiekurvorna.
– Jag för bok dag för dag över hur sex företags aktier utvecklas. Från kurvorna försöker jag sedan dra mina slutsatser. Man måste ju försöka bygga sina beslut på något.
På helgerna skriver han ut kurvor från Kauppalehti och infogar i sin analys.
– När man ser över en längre tid så framträder uppgångar och nedgångar tydligt. För Nordea-aktien, till exempel, har man en tid märkt en aktietopp omkring samma datum varje månad.
Men ibland byter kurvan utseende, plötsligt och oförklarligt. Det är det som gör det hela så spännande.

Ger inte råd
– Ibland frågar bekanta på stan om råd och tips. Men inte ska man börja ge råd åt folk. Då får man nog snabbt ovänner.
För att hålla spekulationerna inom en viss gräns gör Viking alltid så att han reserverar en viss summa för årets handel vid varje nyår. Den summan brukar han hålla sig till.
– Om man gör en förlust får man spara den i tre år och på så sätt jämka ner vinsten om man gjort en sådan, tipsar han om.
Så nog lever han ett annorlunda liv nu än när han jobbade på sjön.
Nu är han börshaj och fiskar i andra vatten.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax