DELA

Firman skar sönder vinterdäcken

När blir man av med äganderätten till sina gamla bildäck?
Det undrar Aron Häggblom som bytte däck på sin bil, men fick de gamla sönderskurna utan sitt medgivande.
Saltvikaren Aron Häggblom lämnade i början av februari in sin fru Ann-Charlottes bil till Nordson import för däcksbyte.
– Jag ville byta till fullgoda vinterdäck på drivhjulen nu när det blev en sådan här vinter, säger han.
Häggblom gjorde upp om ett pris och gick in till centrum och åt under tiden för bytet.
– När jag kom tillbaka betalade jag och frågade om de gamla däcken låg i trunken. De sa nej och meddelade att de slagit kniven i dem och kastat ut dem. Att folk stjäl däck om de inte skär sönder dem.
Sa du till om att du ville behålla dem?
– Nej, men ingen frågade heller. På andra ställen säger de att de ska ta hand om däcken åt en och då hinner man ju säga till om man vill spara dem. Okej om däcken hade varit helt utnötta, men de här hade jag gott kunnat använda på bakhjulen eftersom bilen är framhjulsdriven, säger han och tillägger:
– Jag har en släpvagn jag också kunde använda däcken till utan problem. Men sticker man kniven i dem är det svårt.


Gammalt tillbaka
Aron Häggblom upplever att han blev nonchalant bemött och bestulen på sina däck.
– När anser firman att de har äganderätten till mina däck? Hur många andra har blivit lurade? I det här fallet var det ju dessutom min frus bil, så det var ytterligare en ägare med i bilden, säger han.
Stefan Nordqvist på Nordson import säger att alla gamla däck slängs bort.
– Sedan flera år tillbaka sticker vi kniven i dem eftersom vi haft problem med att folk tagit däck ur högen och återinsatt dem på marknaden och där vill vi inte se dem, säger han.
Om inte kunden specifikt sagt till innan däcksbytet skärs däcken sönder.
– I det här fallet hade han inte nämnt något innan, säger Nordqvist.
Nordqvist tycker inte att någon ska köra med uttjänta vinterdäck.
– Om däcken inte duger på de drivande hjulen duger de inte på de andra heller. Man ska heller inte plocka bort dubbarna från vinterdäck och använda dem som sommardäck, säger han.
Häggblom undrar när man förlorar sin äganderätt till däcken.
– Det kan man tolka hur man vill. Vi anser att om man byter sina däck, så gör man det för att de är dåliga. Man ska inte köra med gamla däck.


Nya rutiner
Stefan Nordqvist tycker heller inte att firman var nonchalant mot Aron Häggblom.
– Vi upplyste honom om hur vi gör. Kanske skulle vi ha frågat, men vi tar som sagt för givet att kunden vill att vi ska slänga däcken. Var ska man dra gränsen? Ser vi att däcken är i mycket bra skick ringer vi upp eller frågar kunden om den vill spara dem, säger han.
En stund efter intervjun ringer Nordqvist upp.
– Nu har vi bestämt oss för att införa nya rutiner. Vi ska nu fråga alla våra kunder om de vill spara däcken så slipper vi tråkigheter och missförstånd i fortsättningen, säger Stefan Nordqvist.
Ingen av de andra firmorna som Nyan pratar med skär sönder däcken som byts ut. Men ingen av dem har heller som vana att fråga kunden om de vill spara sina gamla däck.
– Vi sätter dem i en hög och för dem sedan till återvinning. Vill kunden ha däcken tillbaka får den det. De finns kvar i högen tills den är tillräckligt stor och förs bort, säger Kalle Mattsson vid Bilmacken.


Leta i högen
Han säger att kunderna ofta säger till om de vill spara däcken, och kommer man på det efteråt går det bra att leta i högen.
– De är i samma skick som när vi tog dem av bilen. Ofta byts däcken för att de är så dåliga och då tar man för givet att de ska kastas.
Vid Rollic lastar man däcken i en container som förs till Åbo för återvinning eller skrotning ungefär en gång i månaden.
– I regel kan man ta däck ur containern, men man ska inte vara långt efter. Är det samma dag man kommer på att man vill spara däcken är det inga problem, vi skär inte sönder dem, säger Conny Rundberg.
Det är upp till kunden att säga till om man vill spara dem.
– I 99 procent av fallen vill kunden inte ha kvar däcken. Köper man nya ingår också återvinningssavgiften, säger han.

Text och foto: MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax