Finland missar EM i fotboll

EM-drömmen sprack med 0-0. Det blev mållöst mellan Portugal och Finland, med Daniel Sjölund på planen hela matchen, i den avslutande EM-kvalmatchen på onsdagskvällen. Ett resultat som innebar att Portugal gjorde Polen sällskap från den här gruppen till EM-slutspelet.

Första halvleken var ganska händelselös. De farligaste chanserna kom i minuterna 37-38, båda med Daniel Sjölund inblandad. Först slog han ett av sina patenterade inlägg från vänster, som hittade Jari Litmanen i bra läge. Man trodde att Litmanen skulle gå på avslut, men istället direktpassade han till Mikael Forssell och den bollen snappades upp av en Portugalförsvarare.

Direkt efter anföll Portugal och ”Daja” ådrog sig en varning när han kapade världsstjärnan Cristiano Ronaldo på högerkanten. Den efterföljande frisparken nickskarvades farligt, men Finlands målvakt Jussi Jääskeläinen räddade till hörna.

Andra halvleken bjöd på öppnare spel. Kanske hade finländarna fått information i halvlek om att Serbien, som också kunde blanda sig i slutspelsstriden, låg under med 0-1 mot Polen. I 51:a minuten gick Polen till och med till 2-0 – matchen slute 2-2.

Det var helt klart Portugal som skapade de farligaste chanserna, men så länge den finska nollan höll sig intakt fanns ju alltid chansen till ett historiskt resultat om bara Finland kunde få in den där enda bollen. Men ärligt talat var Finland aldrig riktigt nära att avgöra, även om man, som tränaren Roy Hodgson sa efteråt, ibland kunde oroa Portugal.

Hodgson sa att han inte kunde vara annat än nöjd och stolt över laget, framförallt berömde han det defensiva spelet. Han sade sig till med vara förvånad över hur deppade spelarna var i omklädningsrummet efteråt, med tanke på att man som helhet gjort en fantastiskt bra insats i en mycket svår grupp och varit en hårsmån från att kvalificera sig till EM. -Jag är stolt över spelarna, de har gjort allt de kan, sade Hodgson, som inte avslöjade något om sin framtid som finländsk landslagscoach.