DELA

Femton år med Vård i livet

– Arbetet kan ge en enorm kraft.
Det säger Raili Hake, verksamhetsledare i Vård i livet som ger patienter och deras anhöriga stöd i livets slutskede.
På lördag firas föreningens första femton år.
Raili Hake var med från början. Hennes make Robert Nordling som hade obotlig cancer ville bo den sista tiden på sitt barndomshem i Brändö. Kontakterna till vården och församlingen lade grunden för Vård i livet.
– När man börjar med något nytt har man alltid vilda planer. Sen blir det kanske något annat, men man lär sig under vägen. Och allt tar mer tid än vad man tror. Det har jag lärt mig, säger Raili Hake.
Hon visste ingenting om ”papper och ansökningar” när föreningen grundades.
Paula Hartman som var präst i Brändö då var den som verkligen fick igång det.


Kan få mycket kraft
Många andra har gett sin tid och kunskap, till exempel sjukskötarna Monika Englund och Elisabeth Forsman. Att möta människor som närmar sig döden kan vara tungt, konstaterar Raili Hake.
– Men vi har sett att man kan få mycket kraft när man går utanför sin egen bekvämlighetszon och är villig att ge mer än vad som krävs.
Hon beskriver arbetet som en stor möjlighet.
– Det gäller också i möten med anhöriga som ska behandla sorgen efteråt. Man kan vara ärlig. Det ytliga försvinner. Man kan bara vara människa.
Med hospicepatienter är man mitt i livets flöde.
– Vi säger ofta ”vi ska göra det här sen” men den inställningen kan bli ett hinder. Man är inte här och nu.
Föreningen erbjuder boende i Nordlingska lägenheten som byggts med donationsmedel vid äldreboendet Solkulla.
– Där kan man också vistas efter svåra operationer eller andra behandlingar när man inte orkar vara hemma.


Långt borta
Många ålänningar tycker att Brändö är ”för långt borta”.
– Så vi har inte haft så många boende som vi haft kapacitet för. Många läkare i Mariehamn säger att lägenheten är väldigt fin. Det enda felet är att den ligger i Brändö
På Brändö har föreningen aktivt arbetat med lokalbefolkningen.
– Vi deltar i midsommarfester på Solkulla eller hjälper till med att klä julgranen. Så blir vi bekanta ansikten och människor som man kan ta emot i framtiden.
Verksamheten finansieras med Paf-medel och inkomster från kondoleanser..
Femtonårsjubiléet firas på Åva byagård på lördag kl. 14.00. Föreningen bjuder på soppa och tårtbuffé med årstidstema. Accordion Club spelar.


Seminariedagar
På fasta Åland har föreningen profilerat sig via de årliga utbildningstillfällena i Mariehamn på den internationella hospicedagen.
Årets seminariedag den 20 november har temat ”Hur vill vi ha det när vi blir äldre”. Föreläsare är läkaren Erik von Mansfeld, och arkitekten Lillemor Husberg som varit med och skapat det alternativa seniorboendet Vigs Ängar i Ystad.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax