DELA

Energidryck kan ge grund för beroende bland barn

Tidigare var coladryckerna barn och ungdomars största koffeinkälla.
Nu är energidryckerna på frammarsch och de innehåller betydligt mer koffein. Koffein, som redan i små mångder kan påverka barn och ungdomar skadligt.
I Norge, Danmark och Frankrike är de helt förbjudna. I Sverige har bland annat alla försäljningsställen hörande till Pressbyrån och Seven-Eleven infört åldersgräns på försäljningen av dem. Livsmedelsverket i Sverige avråder bland annat från att dricka energidrycker för att släcka törsten när man tränar.
I media har rapporterats om biverkningar i form av hjärtbesvär, njursvikt, hyperaktivitet och till och med dödsfall i samband med detta, då i kombination med alkohol och/eller fysisk aktivitet.
Det handlar om energidrycker som bland annat Redbull, Battery och ED, där energin fås genom tillsatser som koffein och taurin. En burk energidryck innehåller aningen mer koffein än en kopp kaffe, men för barn och ungdomar kan koffein redan i små doser leda till beroende.
Det finländska livsmedelsverket Evira deltog nyligen i ett projekt där nordiska barns och ungdomars intag av koffein bedömdes. Det visade sig att redan små mängder koffein gav skadliga effekter som koffeintolerans, abstinenssymptom, ångest och spänningstillstånd. Ökad koffeintolerans är detsamma som koffeinberoende. Uppgifter om konsumtionen samlade in bland 14-15-åringar under åren 2004-2006.
Energidryckerna är populära bland åländska barn och ungdomar och utbudet ökar hela tiden. De används av många för deras uppiggande effekt, men de skadliga effekterna glöms bort eller ignoreras.

Battery populärt
På Select i Mariehamn , som är det närmaste Pressbyrån och Seven-Eleven man kan komma på Åland, säljer man mycket energidrycker.
Köper ungdomar mycket ?
– Ja, svarar Anders Holmberg vid Select Mariehamn, men betonar att åldersspannet är väldigt brett.
– Med våra breda öppettider blir det så.
Mest populärt är Battery, med Red Bull på andra plats. Enligt Holmberg säljer Redbull mer på sommaren eftersom det är ett internationellt känt märke.
Har ni funderat på att införa åldersgräns på energidrycker?
– Vi har kontinuerliga möten med Shell och deras produktsortimentsavdelning, men det har inte funnits i diskussionerna ännu. Men frågan kan säkert aktualiseras framöver.
På ungdomslokalen Uncan i Mariehamn säljer man inte energidrycker.
– Bara vanlig läsk, säger ungdomsledare Roger Sundman.
Energidrycker är ju populärt bland ungdomar, är det ett medvetet val att inte sälja dem?
– Vi har inte ens funderat på att sälja dem, det är inte bra att dricka. Vill de ha energidrycker får de köpa det någon annanstans.

Inget problem på träningar
Kombinationen mellan energidryck och fysisk aktivitet har i vissa fall lett till dödsfall. En rundringning till några tränare i ungdomslag visar att energidryckerna inte vunnit inträde på träningarna. Fred Lindberg, ishockeytränare för ett av IFK Mariehamns juniorlag, säger att vatten är det enda tillåtna.
– Vi har sagt att det bara ska vara vatten i flaskan på träningar och matcher.
Dan Wilén , fotbollstränare för pojkar födda -99, -00 och -01 i Hammarlands IK säger att han inte sett att energidrycker förekommer på träningarna.
– Skulle de dricka energidrycker på träningen skulle jag säga ifrån. Jag har själv två tonårsflickor och de har totalförbud. Det kan inte vara bra att göra sig beroende av något i den åldern.
Inte heller Ann-Elin Hobberstad, Jomala IK:s tränare för flickor födda -95-97 har märkt av någon förbrukning av energidrycker under träningarna.
– Nej, det är inget problem på träningarna, men jag vet att det är ett problem annars. Jag ser det i skolan där jag jobbar.

Skolor säljer inte
De rektorer för högstadieskolor Nya Åland pratat med säger att man inte har försäljning av vare sig läsk eller energidrycker i skolorna.
På Ålands handelsläroverk pågår en ständig diskussion om kostvanor berättar rektor Viveka Häggblom. Det som är aktuellt för tillfället är det gemensamma caféet i huset, som delas med Ålands vårdinstitut och Ålands lyceum.
– Vi har en bespisningskommitté där vi försöker dra ner på socker och godis i caféet och istället ha smörgåsar och smoothies.
Energidryckernas skadliga effekter har man haft ögonen på från skolans sida.
– Vår gymnastiklärare Birgitta Lundberg gjorde en liten undersökning och tog reda på allt om energidrycker. Vi fick reda på hur koffein och taurin fungerar och informerade eleverna.
Det förekommer energidrycker i skolan, men då har eleverna inhandlat det på något annat ställe.
– Då jagar vi dem och påminner om de skadliga effekterna. Vi säger att de inte ska dricka energidryck istället för att äta.
Häggblom har förståelse för att de studerande vill ha något uppiggande under långa skoldagar, men man försöker från skolans sida erbjuda hälsosammare alternativ i form av mellanmål som kan köpas för en euro.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax