DELA

En av tre mopedbilar inblandad i olyckor

En tredjedel av alla mopedbilar försäkrade hos Ålands ömsesidiga har varit inblandade i olyckor.
Nu verkar måttet vara rågat. Inom snar framtid träffas myndigheter, bilskolor och föreningar för att diskutera åtgärder.
Senast en allvarlig mopedolycka inträffade var i början av september när en mopedist blev påkörd av en personbil i korsningen Villagränd-Österleden. Mopedföraren fördes med svåra skador till Åbo universitetssjukhus för vård.
På trafikavdelningen går diskussionerna just nu heta kring mopeder och, vad som upprör många trafikanter och framför allt märks i tidningarnas messaspalter, mopedbilar. Vägingenjör Stig Janson ser mycket negativt på att mopedbilar över huvud taget finns i trafiken.
– De är bromsklossar för att de inte går så fort och det leder till risktagningar med omkörningar. Bilisterna blir frustrerade i två kilometers hastighet, stubinen blir kortare så att säga.
Statistiken hos Ålands ömsesidiga är mörk. 27 av de 80 försäkrade mopedbilarna har varit inblandade i olyckor.
– Det är väldigt mycket, säger skadereglerare Stefan Karlsson. Största bekymret är att olyckor med mopeder och mopedbilar nästan alltid leder till personskador. Vi har efterlyst och efterlyser ett ordnat körkort för mopedkortet.


Handlar om attityder
För två år sedan förde trafikavdelningen diskussioner tillsammans med bland andra polisen för att se över reglerna kring mopedkortet. I dag krävs det inte mer än ett godkänt teoriprov innan en 15-åring kan bege sig ut i trafiken, oavsett om det gäller moped eller mopedbil.
Då ledde diskussionerna ingenstans. Nu är de åter uppe på tapeten. Inom snar framtid, exakt när finns det inget beslut om, ska representanter från trafikavdelningen, polisen, bilskolor och försäkringbolagen träffas.
– Föräldrarna har en ganska stor roll i det här, det vi tänkt är att även bjuda in Hem och skola-föreningar, säger Stig Janson. Det handlar mycket om attityder, föräldrarna måste därför vara med och hjälpa till.
Innan årets slut ska mötet ha blivit av, menar han och pekar på vikten av att åtgärder vidtas.
– Man kan fråga sig om en ungdom som inte har gått i en bilskola ska få köra en mopedbil för att de räknas som en moped, säger Janson. Egentligen borde de kunna allt som en bilförare kan, som filkörning och ja, i princip ska man känna till alla regler en bilist känner till. Att bege sig ut i trafiken utan att ha avlagt ett körprov är ingenting som känns bra.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall