DELA

Elva nyutbildade storasystrar väntar på samtal

Är du tjej och går i högstadiet eller första året på gymnasialstadiet? Behöver du en storasyster som du kan prata med?
Ta då kontakt med Folkhälsan. Här finns elva nyutbildade storasystrar som gärna ställer upp.
Nyligen har tjejerna utbildats i storasysterskapet av ledarna Petra Berg, ungdomsarbetare på landskapsföreningen Folkhälsan, och Malin Gustavsson, konsult i mångfalds- och jämställdhetsfrågor.
Tillsammans har de fått teoretisk utbildning i ämnet, lärt sig hur man bygger upp ett samtal med tjejer som är yngre än de själva, fått lära sig känna igen tecken på dåligt självförtroende och hur de kan hjälpa till att stärka det. Och diskuterat, förstås.
– För att kunna stöda någon annan måste man känna sig själv, säger Heidi Öst.


En äldre kompis
En äldre tjej – en storasyster – blir kompis med en yngre tjej. Åldersskillnaden ska vara tillräckligt stor, understryker Malin Gustavsson, för att mentorskapet ska fungera. De nyutbildade åländska storasystrarna är allt från 17 till 35 år gamla.
Storasysterskapet går ut på att prata snarare än att göra saker. Att resonera kring de frågor som hör ihop med växande och att också hjälpa till att avdramatisera sådant som annars kan få stora proportioner. Det kan också vara så okomplicerat som att någon kanske alltid har önskat sig en storasyster att hänga med.
– Genom utbildningen har vi fått möjlighet att tänka och vi har fått verktyg för hur vi ska göra. Vi har alla valt att gå utbildningen för att vi vill göra det här, och då tar vi oss tid att vara storasystrar. Alla vuxna har en uppgift att fostra de unga, inte bara föräldrarna, sammanfattar de.


Tid att lyssna
Petra Berg ser storasysterverksamheten som förebyggande arbete.
– Att ha någon äldre att fundera tillsammans med, någon som kan bekräfta att man inte är konstig utan att ens tankar är helt normala. Att veta att någon har tid att lyssna.
Maud Hansen från Mariehamn är äldst av storasystrarna. Hon menar att de unga i dag tampas med ungefär samma frågor som hon själv när hon växte upp, även om mycket runtomkring har ändrat.
– Internet var inte en del av min värld. Inte hade vi mobiler heller, säger hon.
De yngre storasystrarna skrattar lite åt det.


Stressen har ökat
Å andra sidan kanske stressen inte var lika påtaglig tidigare. Just stressen, och alla prestationskrav som orsakar den, är jobbiga.
– Unga tjejer och killar förväntas bli ”vuxna” väldigt tidigt. De tillåts inte riktigt att vara barn längre. Förväntningarna och kraven är så mycket större nuförtiden, och till och med nioåriga tjejer kan få anorexi har jag hört, säger Emelie Holmström som ser förändringen tydligt trots att hon själv är ung.
– När jag var liten gick jag i mjukisbyxor och tröja. I dag är det inte så.


Också inom idrotten
Inte ens idrotten är en fredad zon, konstaterar tjejerna.
– I dag idrottar man inte främst för att ha kul, utan för att bli bra. Man måste vara duktig också i det man gör på fritiden. Barn placeras på bänken under fotbollsmatcherna för att de inte anses vara tillräckligt bra. Man väljs bort väldigt tidigt. Finländska skolungdomar är bäst i världen på att läsa och räkna samtidigt som de sägs må väldigt dåligt. Priset är högt.
För en ung människa av i dag, precis som för unga i alla tider, handlar det om att anpassa sig – eller vägra – till de normer som finns. Många gånger verkar det som om toleransen för det som faller utanför normen har ökat, men om man gräver lite djupare så stämmer det inte. De som inte passar in trycks fortfarande ner.


Många valmöjligheter
Också alla valmöjligheter på olika områden stressar. Det finns till exempel ofantligt många utbildningar att välja, och hur ska man veta att man valt rätt?
– I dag är du din egen lyckas smed på alla områden. Om du valt fel är det ditt fel och du kan inte skylla på någon annan. Men samtidigt som allt är möjligt så är kraven så otroligt höga. Budskapen är dubbla.
En del av luciamedlen från i fjol har använts för storasysterutbildningen. Modellen har man tagit från Stockholm och den åländska gruppen är den första inom Finlands gränser.
– Om vårt pilotprojekt fungerar bra kan Folkhälsan på andra håll i Finland ta över idén.


Hör av er!
Nu är det upp till tjejer som gärna vill ha en storasyster att höra av sig till Petra Berg på Folkhälsan. Meningen är att tjejerna själva ska få välja en av storasystrarna utgående från en presentation de själva gör.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax