DELA

Elevers specialdieter kräver mer personal

I Övernäs skola är en fjärdedel av eleverna beroende av att köket tillreder sådan mat som de kan äta. Allergierna bland barn och unga bara ökar.
Det är en av orsakerna till att mera folk än rekommenderat behövs bakom grytorna i skolbespisningarna.
Skolnämnden i Mariehamn tog i onsdags ställning till Ytternäs skolas anhållan om att få anställa ett köksbiträde till skolbespisningen. Inför beslutet har stadens personalchef Ritva Bergholm och skoldirektör Mari-Ann Kullman haft möten med de köksansvariga i Ytternäs, Övernäs och Strandnäs skolor för att utreda om det går att minska antalet anställda i skolköken.
Som grund för jämförelsen av pesonaltätheten i stadens skolkök har man den rekommendation som gällt i många år och som i tiden ingicks mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna i riket.

Städning, specialkost
Antalet anställda i skolköken är betydligt högre än rekommendationen. Det finns många förklaringar till att det är så, hävdar de skolköksansvariga.
I stadens skolor städar kökspersonalen, i motsats till fastlandsskolorna.
Många elever och lärare behöver specialkost. I Övernäs skola lagas specialkost åt 25 procent av eleverna.
Man bakar allt bröd och inga halvfabrikat används.
I Strandnäs skola serveras morgonmål och maten serveras i två olika matsalar och i ett klassrum.

Enklare mellanmål?
Enligt kökspersonalen är det svårt att minska antalet anställda med en helårsarbetare eftersom det knappast går att flytta personal mellan skolorna. Ett sätt att skära ner personalen på kort sikt kunde vara att ta bort morgonmålet och enbart servera ett enklare mellanmål i klassrummen, men det är inget som kökspersonalen rekommenderar.
På längre sikt kan det däremot vara möjligt med gemensam upphandling, bufféservering, grovdisk, mjölkautomat och brickor. Det finns också ledig kokkapacitet vilket gör det möjligt att laga mat för någon av stadens övriga enheter.
Ritva Bergholm håller med om att förändringar har skett sedan rekommendationen om personaltäthet kom till.
– En sådan är naturligtvis att så många fler i dag behöver specialkost.

Lång speciallista
Carola Sjöberg, husmor i Övernäs skola, berättar att personalen har en lång lista med elevers specialdieter på väggen.
– Främst handlar det om olika allergier. Vi har elever som inte tål gluten, laktos, fisk, ägg, soja, lök, olika frukter och grönsaker, nötter och så vidare. Vi har en hel del elever som inte äter griskött och vi har ett 20-tal vegetarianer.
Det finns också en del lärare som äter specialkost.
– Ibland har vi spisen full med olika rätter och den räcker ändå inte till!
Egentligen skulle köket behöva en dietkock, men det går inte i dessa spartider, konstaterar hon.
– Det är ett stort ansvar som vilar på oss. Om någon skulle bli sjuk av maten så är det vårt fel. Men vi finns här för eleverna, och det är klart att vi ska servera den mat som de kan äta.
Helst ska det finnas läkarintyg i botten för specialdieterna. Men det räcker i vissa fall också med intyg från elevernas målsmän.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax