DELA

Dykare i konflikt om champagnevraket

Christian Ekström anklagas för att ha stulit positionen till champagnevraket från Ålands marinhistoriska sällskap.
”Besvikelsen bland alla inblandade är oerhört stor”, står det i en skrivelse till landskapsregeringen.
– Jag har inte undanhållit någon information, det bara råkade vara jag som dök först, säger Ekström till Nya Åland.
I en skrivelse till landskapsregeringen ifrågasätter flera åländska dykare från Ålands marinhistoriska sällskap hur Christian Ekström fick tag i positionen till champagnevraket. Enligt dem fick de positionen av sjöfartsverket 2007 och menar att Christian Ekström delgavs informationen 2009, för att han skulle få medverka vid undersökningen av vraket.
”På grund av olika omständigheter avblåstes planerna att utforska nämnda position under 2009. (…) Den 16 juli möts vi av stora rubriker där C. Ekström meddelar att han gjort ett unikt fynd”, står det i skrivelsen.
Dykarna visste förstås inte att det låg ett vrak med champagne i lasten där nere på botten, och att det skulle ge rubriker i media över hela världen, men att det fanns en vrak på just den platsen var information som de hade fått fram, hävdar de.


Dök först
Christian Ekström tycker att anklagelserna är befängda. Han menar att positionen inte varit hemlig och att ingen tagit sig tid att dyka förrän han gjorde det.
– Jag har inte undanhållit någon information, det bara råkade vara jag som dök först. Vem som har hittat vraket är oväsentligt, eftersom det är landskapsregeringens vrak, säger han.
Han menar att han under en gemensam resa med en av dykarna i Ålands marinhistoriska sällskap fått veta att sällskapet hade en informatör på sjöfartsverket som givit dem ett antal positioner, där bland annat champagnevraket ingick.
– Sen har jag också fått samma information från en fiskare, som jag inte vill ange. Så att Ålands marinhistoriska sällskap hävdar att jag snott positionen från dem är helt befängt. De är bara ute efter publicitet, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman