DELA

Diskuterade kokosbollar och skolvärdar

ÖHS elevcafé erbjuder inte mycket mer än vatten, medan GHS säljer både frukostmackor och kokosbollar.
Elevrådsrepresentanter från Ålands högstadier hittade både likheter och skillnader mellan skolorna när de i dag går höll ett gemensamt möte.
Det var elevrådet i Kyrkby högstadieskola som kom på idén med ett gemensamt möte för alla elevråd på fasta Åland.
– Om vi är fler kanske vi kan kräva mer och få de vuxna att lyssna på oss, säger Celinda Nordlund, ordförande i KHS elevråd.
Några personer från varje elevråd samlades i dag i KHS auditorium för att diskutera och jämföra erfarenheter. Tre timmar pågick mötet och det fanns massor att prata om.
– Det har blivit en del vilda diskussioner och vi lyckas inte riktigt hålla oss till planeringen, vi kommer in på för många intressanta sidospår, säger Rasmus Lindqvist, ordförande i Övernäs högstadies elevråd.

Säljer frukost
Frågan som väckte mest känslor var skillnaderna mellan skolornas elevcaféer. I ÖHS erbjuder caféet kylt vatten, i Strandnäs högstadie säljer man av hälsoskäl bara torkad frukt och i KHS får man sälja kokosbollar en gång i veckan. Den mest avundsvärda skolan är Godby högstadie som säljer både frukostmackor och glass.
– Det där med mackor vill vi också driva igenom, det är jättebra om man inte hinner äta frukost på morgnarna, säger Rasmus Lindqvist.
Elevråden tog även upp ämnet mobbning och jämförde hur kompisgrupperna Friends och Amor jobbar på skolorna. Även på det området blickar eleverna mot GHS modell med en skolvärd eller värdinna. Skolvärdinnan i GHS fungerar som en vuxen kompis som går omkring i korridorerna och pratar med eleverna.
– Hon är jättetrevlig och alla gillar henne, intygar Frida Wikman, sekreterare i GHS elevråd.
– Det verkar vara ett bra system för att förebygga mobbning. Lärarna ser inte alltid de olika gäng och hierarkier som finns på skolan, säger Rasmus Lindqvist.

Pengar
På agendan stod även punkten ”pengar”. Skolorna delade med sig av tips till varandra för hur man kan spara ihop till exempelvis lägerskolor.
– Vi har hur mycket idéer som helst, men det är klart att pengarna inte kan räcka till allt, säger Celinda Nordlund.
De är alla överens om att elevrådet har för lite tid att träffas. Nu har man möte en rast i veckan, helst skulle de ha en hel lektion.
De vill även fortsätta att arbeta gemensamt över skolgränserna.
– Det var bra stämning på mötet och vi har fått ny energi, säger Lucas Mattsson, ordförande i SHS elevråd.
– Vi vill få folk att må bra men vi kan inte göra det ensamma, de vuxna måste se problemen och lyssna mer, säger Celinda.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax