DELA

”Det känns som att jag straffas”

– Om mobbning på arbetsplatsen inte är en giltig orsak till att säga upp sig, så vad är då giltig orsak?
Den frågan ställer en kvinna till landskapets arbetskraftskommission efter att ha nekats arbetslöshetsersättning – trots intyg från två läkare.
Kvinnan vill inte framträda med namn. Orsaken är dels att hon inte vill peka ut sin tidigare arbetsplats, dels att hon inte orkar.
– Jag har haft så många motgångar under de senaste åren så nu är jag helt körd i botten. Jag vänder mig till tidningen för att försöka få hjälp, eller åtminstone svar på mina frågor. Jag vet inte vad annat jag kan göra, säger hon.
På grund av olika fysiska åkommor har hon varit sjukskriven i sammanlagt nästan två år.
– Därför blev jag obekväm på jobbet. Jag orkade inte som tidigare när jag började igen. Jag upplevde att arbetsledningen mobbade mig.


Två läkarintyg
Hon blev sjukskriven igen under två månader i våras på grund av mobbningen. Två läkare vid ÅHS psykiatriska vuxenmottagning skrev ut sjukintygen.
Till slut gick det inte längre. I juli sa hon upp sig.
– Långt före det var jag i kontakt med arbetsförmedlingen för jag visste att jag måste byta jobb, för min egen skull. Min kontaktperson på arbetsförmedlingen har försökt peppa mig så att jag inte skulle säga upp mig utan att ha något annat jobb, men till slut fanns det ingen annan utväg. Jag hade bitit ihop i så många år att det till slut inte gick längre.
Hon sökte därför arbetslöshetsersättning – utkomstskydd kallas det numera – hos landskapets arbetskraftskommission. Beslutet kom först den 5 september trots att hon jobbade sin sista dag i mitten av juli.


”Utan giltig orsak”
Kommissionens beslut blev att hon inte får utkomstskydd under tre månader eftersom hon sa upp sig ”utan giltig orsak”. Beslutet gäller till 14 oktober.
Hon är djupt kritisk mot kommissionens agerande.
– Hur kan man bara bestämma att en människa som mår dåligt på grund av jobbet ändå ska vara kvar? Men det var väl naivt att tro att arbetsförmedlingen kan hjälpa folk. Vad är giltig orsak att säga upp sig om inte mobbning är det? Det framgår ju ur läkarintygen hur sårad och kränkt jag känt mig, så jag anser inte att man kan säga att jag sagt upp mig utan giltig orsak. Något måste ju vara fel om man ska tvingas gå till ett arbete där man mår så dåligt.


Utan pengar
Beslutet tog henne hårt.
– Nu orkar jag inte längre. Jag har inga pengar att leva på. Mina besparingar har sinat. Jag tvingas leva på min sambo. Jag får heller inget bidrag via kommunens socialbyrå med motiveringen att min sambos inkomster är för höga.
Hon klarar september månads utgifter ”med nöd och näppe”. Banklånekostnaderna på 59 euro i månaden är svårare att klara av.
”Jag som bara vill vara frisk och få ett jobb som jag kan gå till”, säger hon.
– I stället känns det som om jag ska straffas. Jag har sökt så många jobb, men jag får inget svar från de arbetsplatser jag varit i kontakt med. Så länge man är frisk är allt bra men blir man sjuk är man inte vatten värd. Det känns nästan som om myndigheterna på Åland jagar bort mig.


Inte heller facket
Inte heller facket kan hjälpa, säger hon, även om facket har en mobbningsgrupp.
Överklaga beslutet kan hon först när hon får det slutliga beskedet från arbetslöshetskassan som hon betalat till under alla år.
I onsdags var hon i kontakt med arbetslöshetskassan. Då framgick det att hon fått fel information från arbetsförmedlingen om vilka intyg hon skulle skicka in till facket.
– Så nu är jag tillbaka på ruta ett, säger hon uppgivet.
– Nu tycker jag faktiskt att det är dags för en ursäkt!

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax