DELA

Den åländska fastighetsmarknaden är het

I går höjde den svenska riksbanken sin viktigaste styrränta, reporäntan. Också euriborräntan, som varit mycket låg, väntas stiga i framtiden.
Men på den åländska fastighetsmarknaden finns få orosmoln.
– Den är het.
Så kommenterar fastighetsmäklaren Markus Fellman vid Fastighetskonsult Ab den åländska marknaden för bostäder och fastigheter. Det händer helt enkelt mycket.
– Och marknaden kommer att vara het i fortsättningen också, i fall nu inte räntorna stiger med två, tre procent.
Att riksbanken i Sverige nu höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan till 0,5 procent oroar inte honom det minsta. Styrräntan har varit extremt låg och Markus Fellman tror inte att det blir några kraftiga höjningar i framtiden.
– De kan inte höja räntorna radikalt. Det skulle innebära en lågkonjunktur som inte bara skulle slå mot fastighetsmarknaden utan också mot konsumtionen i allmänhet och öka arbetslösheten.
Han anser att riket, Åland och Sverige de facto inte drabbats hårt av den ekonomiska krisen och att de låga räntorna varit till stor hjälp. Därför tror han att kraftig förhöjningar är osannolika.
– Men om man köper bostad och är orolig för stora ränteförändringar kan man bra överväga att binda lånen till en fast ränta.

Sverige inte viktigt
Att den svenska riksbanken i går sin viktigaste styrränta från 0,25 procent till 0,5 procent är hur som helst ett tecken på att varmare ekonomiska vindar blåser i vårt västra grannland.
Riksbanker höjer och sänker räntan för att stimulera eller dämpa ekonomin. Investeras det för lite sänker man räntan för att göra det billigare att låna och om marknaden överhettas höjer man räntan för att lugna ner den. Den senaste tiden har räntorna varit ovanligt låga som ett led i kampen mot den ekonomiska krisen.
För gemene ålänning har den aktuella räntehöjningen i Sverige inte så stor betydelse.
– Ja, egentligen påverkar den inte alls, säger Tom Westrén som är kommunikationsdirektör på Ålandsbanken.

Vänder
Eftersom Åland är ett euroland påverkas vi i huvudsak av euroräntan euribor. Och den har också varit extremt låg, konstaterar Nordeas placeringsdirektör Johan Mattsson.
– Men nu börjar kurvorna sakta vända.
Johan Mattsson håller med om att den senaste tiden har varit ideal för den som vill köpa bostäder. Marknaden har haft god fart, konstaterar han.
– Men man skall inte räkna med så här låga nivåer i framtiden.
Kan löna sig att binda lånen till en fast ränta nu när de verkar vara på väg uppåt?
– Det lönar sig i alla fall att noga tänka över vilka marginaler man har på sitt lån. Sedan kan räntetak vara ett alternativ.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax