DELA

De skall styra upp Ålandsflyget

En vd skall se till att flyget går som det skall, den andra skall fylla det med passagerare.
Tillsammans skall de återupprätta Air Ålands skamfilade rykte.
Air Ålands vd Jan Erik Sundberg passar på att bjuda in till diskussion när När Avitrans Nordics vd Mikael Wångdahl besöker Åland.
De två cheferna vill tala om hur samarbetet ser ut, och vem som gör vad när två passagerarplan av märket Saab 340 trafikerar mellan Åland, Helsingfors och Stockholm.
Och inte minst –hur Air Åland skall bli bättre på att hålla tidtabellen.


En säljer, en flyger
Efter drygt ett års samarbete är många utomstående fortfarande osäkra på vilket bolag som gör vad, anar Sundberg.
Så, i väldigt korta drag:
Air Åland säljer biljetter.
Avitrans ansvarar för allt kring själva flygturen – från väskhantering till avisning och reparationer.
Men det är Avitrans kunder – i det här fallet Air Åland – som skall synas. Resenären märker kanske inte att det är Avitrans som flyger.
– Det är ett dolt varumärke. Man kan bara se det vid gaten och vid ingångsdörren, säger Mikael Wångdahl.
Och affärerna har gått bra för Avitrans. Bolaget trafikerar för ett antal svenska bolag, bland annat Gotlandsflyg, Kalmarflyg och Wings Of Bornholm. Avitrans har i dagsläget 13 stycken Saab 340 och fem andra flygplan. Ett par av planen är inte knutna till någon speciell linje utan kan sättas in där det behövs på kort notis.


Återupprätta förtroende
På Åland är utmaningen att återupprätta förtroendet för Air Åland efter en period där bolaget haft svårt att hålla tidtabellen. I augusti och september avgick nästan 10 procent av Air Ålands turer minst 15 minuter efter utsatt avgångstid.
– Femton minuter kan man flyga in, säger Mikael Wångdahl.
Men när avgången bli upp till en timme försenad eller inställd innebär det stora problem för resenärerna. Och i augusti och september hade Air Åland 34 sådana förseningar.
De berodde dels på att sjukfrånvaron var högre än vanligt i semestertider. När personalen på Åland inte räckte till fick extrapersonal flygas in från fastlandet på kort notis.
Och dels var det tekniska problem. På en kvällstur till Helsingfors stängdes en av motorerna av när personalen fick indikationer på lågt oljetryck, och framme i Helsingfors bytte man motor.
Vid två tillfällen misslyckades komponentbyten i klaffsystemet. Reservdelar som installerades slog ut andra delar, och det tog ett tag för personalen att hitta felet.
– Det svåraste i en teknisk organisation är att hitta ett fel som kommer och går, säger Wångdahl.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax