DELA

De efterlyser fler killgrupper på Åland

Killgrupper och Fair sex-projektet har som mål att föra diskussioner med ungdomar om bland annat könsroller. Just nu finns det ingen aktiv killgrupp, något som behövs tycker projektkoordinator Malin Söderberg.
– Alla har behov av att prata.
Killgrupperna lyser med sin frånvaro på Åland. Till höstens ledarutbildning anmälde sig totalt fem killar, varav två trillade bort.
– Vi har ingen aktiv killgrupp för tillfället, säger Malin Söderberg, metodutvecklare för tjej- och killgruppsverksamheten.
Kill- och tjejgruppernas syfte är att verka jämställdhets- och hälsofrämjande samt våldsförebyggande. Tanken med projektet är att ungdomar ska få samlas i grupper och diskutera.
– Saker som är viktiga för dem, som självkänsla, framtidsplaner och drömmar. Man diskuterar även aktivt könsroller och normer samt olika relationer. Det viktigaste är att ungdomarna får diskutera det som är viktigt för dem i vardagen och det kan vara allt ifrån sex och kärlek till samhälle och politik, men den normkritiska aspekten i det hela är väldigt viktig, säger Malin Söderberg.
Tjegrupperna är regelbundet återkommande, men det är inte lika lätt att hålla liv i killgrupperna.
– Vi hade en förra året, men inte i år. Det är svårare att hitta manliga ledare. Manliga ledare söker sig oftare till ”aktiva” fritidsaktiviteter såsom idrott eller brandkåren. Det kan också vara så att det faktum att det är ett jämställdhetsfrämjande arbete som gör att killar inte är intresserade av att leda grupper, att de av den anledningen tänker att det inte är något för dem, men det är min egen teori och inte något jag vet helt säkert, säger Malin Söderberg.
Tröskeln till att gå med i en killgrupp kan också kännas högre än dito för tjejer.
– Många har en bild av att man fikar och pratar. Det är inget fel med det, men man kan ha aktiviteter också. Men många tänker ”det är inget för mig” och så söker de sig inte till grupperna.
Men killar har lika mycket behov av att prata som tjejer. Det vet Malins kollega och Fair sex-projektledaren Cecilia Brenner.
– Det är en felaktig föreställning att killar inte har behov av att prata om normer och förväntningar. Killar är väldigt medvetna om normer, men kan ha svårt att bryta dem.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson