DELA

Dalai lama lärde om Ålandsmodellen

Dalai lama, Tibets andlige ledare i exil, vill grunda ett autonomt tibetanskt territorium inom Kina.
Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér berättade nyligen om den åländska autonomin för honom.
Det visade sig att Dalai lama inte är så insatt i Ålandsfrågan.
Det var i mitten av november som den autonoma provinsen Trento i Norditalien ordnade en tvådagars konferens om Dalai lamas senaste förslag att grunda ett autonomiskt tibetanskt territorium inom Kina.
Dalai lama vill se en tibetansk autonomi som låter tibetanerna skydda och befrämja sitt eget språk och sina religiösa traditioner samtidigt som man respekterar den kinesiska folkrepublikens gränser och konstitution.


Stor publik
Elisabeth Nauclér deltog i den avslutande rundabordsdiskussionen tillsammans med andra representanter från några andra autonoma områden. Inför en publik på runt 700 personer lyfte hon fram de förhållanden som lett till autonomi för Åland och förklarade vad den åländska autonomin egentligen innebär.
Dalai lama är inte särskilt insatt i Ålandsfrågan, säger Nauclér.
– Grönland kan han däremot jättebra.
Nauclér bjöds in till mötet efter att två gånger ha deltagit på expertseminarier i Indien, vid ett av tillfällena träffade hon Dalai lama.
Han reser runt världen och söker politiskt stöd för sin kamp.
– Men jag representerade inte landskapsregeringen och förband mig inte till något för Ålands del, säger Nauclér.


Åland kan hjälpa
Hon framhävde under diskussionen att regioner med självstyrelse har ett ansvar gentemot de områden som strävar för autonomi. Åland måste därmed vara med och stöda de nya autonomierna.
– Det gäller att beakta både de positiva framstegen likväl som misslyckanden. Nauclér ansåg att detta är något som Åland är skyldig det internationella samfundet i och med att Åland via beslut av Nationernas Förbund fick sin autonoma status, säger Nauclérs assistent Laura Lyly i ett pressmeddelande.
Elisabeth Nauclér påpekade i sitt tal att konfliktparterna måste sluta avtal om en gemensam lösning som passar dem båda.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax