DELA

Champagnefyndet ska gynna Föglö

Landskapsregeringen startar samarbetsprojekt med kommunerna som lider av minskat invånarantal. I Föglö ska champagnefyndet komma kommunen till del.
Finansminister Roger Nordlund (C) är inte speciellt munter när han pratar om Europas och Finlands ekonomiska utveckling.
– Alla tecken i vårt eget samhälle och Finland visar att vi kommer att få det kärvare, säger han.
När konkurrensen om de ekonomiska resurserna hårdnar blir regionalpolitiken ännu viktigare. Ny statistik från ÅSUB visar att Åland håller på att delas i två grupper, kommuner där invånarantalet ökar och kommuner där det sjunker.

Jomala leder
Illa ute är skärgårdskommunerna Kökar, Sottunga, Brändö, Föglö och Kumlinge, där antalet invånare minskar hela tiden. Samma gäller för Sund. Den i särklass största vinnaren när det kommer till invånarantal är Jomala. Även i Mariehamn, Geta, Lemland, Hammarland, Saltvik och Eckerö ökar antalet invånare.
Under våren har landskapsregeringen turnerat runt i de åländska kommunerna och börjat i de kommuner där situationen ser sämst ut. I varje kommun har man försökt hitta ett projekt där landskapsregeringen och kommunen tillsammans kan ”tända en lampa”, som lantrådet säger.

Champagne i Föglö
– I Föglö är det tänkt att champagnefyndet ska komma kommunen till del, till exempel genom att placera administration där.
– I Brändö ska kommunen och landskapsregeringen tillsammans finansiera en näringslivsutvecklare.
– I Kumlinge ska man utveckla flygfältet och locka dit privatflygare.
– I Vårdö satsar man på bron till Prästö.
– I Sottunga satsar man på vindkraften och den nya Finlandskabeln för att kunna exportera elen.
– I Kökar påbörjas utbyggnaden av fibernätet. På sikt blir kortruttssatsningen över Föglö viktig.

Annakaisa Suni