DELA

Champagneflaskor värda minst 50.000 euro ska säljas på auktion

Vrakchampagnen ska säljas i samarbete med världens största auktionshus.
Stämmer vinexperten Richard Juhlins uppskattning hamnar prislappen på minst 50.000 euro – per flaska.
Gårdagen inne på Alandica kultur- och kongress var smått surrealistisk. Drygt 100 journalister på ett och samma ställe, och några som valts ut att prova det som troligtvis är världens äldsta champagne.
Vice lantrådet Britt Lundberg ska först ge besked om framtiden för dyrgriparna, och hur många de är.
När hon står på den stora svarta scenen är det knäpptyst.
– Jag ska inte låta er vänta längre. Antalet flaskor är 168 stycken, säger hon och publiken ger ifrån sig imponerade rop.
Tidigare har det varit tal om 70 flaskor. De flesta är i god kondition, medan några spruckit eller fått i sig saltvatten.


Säljs på auktion
Fyndet avslöjar att det handlar om minst två olika sorter, Juglar och Veuve Clicquot. Ett antal, exakt hur många avslöjas senare, ska säljas på auktion. Först ska en av varje sort bjudas ut. Till hjälp tar man internationellt välrenommerade auktionshus.
– Vi ska samarbeta med de största auktionsaktörerna. Bara det bästa är gott nog, säger Lundberg.
Champagnen tros vara från någon gång mellan år 1825 och 1829. Världens ledande champagneexpert Richard Juhlin uppskattar att en flaska kan säljas för minst 50.000 euro.
– Jag skulle se det som ett misslyckande i marknadsföringen om de inte går för minst en halv miljon kronor.
Auktionerna ska hållas i Mariehamn. Ett samarbete med auktionsbyrån Christies kan vara intressant, säger kommunikationschef Björn Häggblom.
– Champagnen är det stora lockbetet, nyttan med att sälja dem här skulle vara väldigt stor med tanke på marknadsföringen och turismen.


Blandflaskor
Ett antal flaskor som inte riktigt når upp till toppkvaliteten ska dessutom göras vinstdrivande. Litet av innehållet ska blandas med nyare champagne för att sedan säljas.
– Det blev vanligt vid millennieskiftet, säger Björn Häggblom.
– Av en flaska kan man få 70 champagneflaskor som kan säljas väldigt dyrt.
Pengarna från försäljningen är öronmärkta. Samtliga nettoinkomster ska gå till miljö- och marinarkeologiska ändamål, med Östersjön som ett särskilt intresseområde.
Målen är många men alla bottnar i att på effektivast sätt marknadsföra Åland. Britt Lundberg har visioner om en champagnevecka varje år.
– Eller så firar vi en champagnedag i veckan. Paf kanske kan utveckla ett spel, fortsätter hon och inbjuder ålänningar att komma med fler idéer.
– Målet är att drycken ska ge ekonomiska fördelar för en lång tid framåt.
Fem flaskor bevaras och ställs så småningom ut på Ålands sjöfartsmuseum.


Ölet ska analyseras
Landskapet tillkännagav också beslutet att låta analysera vrakölet. Förutom Stallhagen på Åland har flera nordamerikanska bryggerier redan hört av sig och varit intresserade av receptet.
Björn Häggblom säger att även om det inte skulle vara den godaste ölen säljer det nog ganska bra ändå.
– En ölexpert jag pratade med sa att ölet är som en ny Iphone-app, folk rusar till butiken. Man vill åtminstone ha en flaska.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax