DELA

Bogserbåt till botten när virkespråmen sjönk

Hundratals stockar flöt i Färjsundet efter att virkespråmen Granen hade sjunkit. Också bogserbåten låg på bottnen och det fanns risk för oljeläckage.
Räddningsoperationen pågick så gott som hela dagen.
Nya Åland berättade i en kort notis i tisdagens tidning att en pråm lastad med virke av okänd anledning hade sjunkit vid Ålands skogsägarförbunds/Ab Skogens brygga i Färjsundet under natten till söndagen eller tidigt på söndagsmorgonen och att pråmen bärgades under dagen.
Men händelsen var betydligt mera dramatisk än så. Också bogserbåten sjönk när pråmen gick till botten. Flera hundra stockar flöt omkring i Färjsundet och det fanns risk för oljeläckage från bogserbåten.


Kom från Vårdö
Ab Skogens vd Joakim Blom berättar att pråmen, som bolaget äger, hade kommit från Vårdö med 300 kubikmeter virke på fredagskvällen dragen av Sub Sea Ålands bogserbåt. Pråmen låg vid kajen och bogserbåten var förtöjd på pråmens utsida.
Men under natten till söndag hände något som förmodligen fick pråmen att kapsejsa, med följden att också bogserbåten drogs ner i djupet.
– Allt såg bra ut när pråmen inspekterades vid 22-tiden på lördagskvällen. Men när en av våra anställda kom till kajen på söndagsmorgonen så syntes ingenting av varken pråm eller båt. Bara en massa stockar som flöt i vattnet, berättar han.


Sju meters djup
Dykaren konstaterade att båten och pråmen låg på sju meters djup. Två kranar kallades till platsen för att bärga först båten eftersom det fanns olja ombord. Länsar lades ut för att hålla oljan vid stranden.
Pråmen bärgades och pumpades ur. Finströms FBK hade i ett tidigt skede kallats till platsen, och när en av pumparna gav upp på eftermiddagen ryckte Västra Saltviks FBK in med sin pump.
Under större delen av dagen bärgades stockarna.
– Hälften av stockarna låg vid stranden och kunde lyftas upp direkt. De andra låg ute i Färjsundet.


Inte för tungt lastad
Stockarna hann inte ta någon skada av badet och har torkats. Pråmen Granen är gammal och har tjänat i många år, och Joakim Blom finner det inte osannolikt att något plötsligt fel har uppstått på den.
– Pråmen var inte tyngre lastad än vanligt och det var vårt folk som lastade den i Vårdö. Jag vill inte spekulera om vad som kan ha hänt, men logiskt sett kan det ha hänt något med lasten. Möjligen har en del av stockarna ramlat i vattnet och så har pråmen slagit runt och dragit med sig båten.
Nu försöker han och bogserbåtens ägare Henry Höglund komma underfund med orsaken.


Larmades inte
Räddningsverket får i vanliga fall larm om det finns risk för oljeläckage. Den här dagen kom det inget sådant, berättar brandchef Leif Ahlqvist.
– Ab Skogen ringde direkt till kårchefen för Finströms FBK när man ville ha hjälp med pumpningen. Han kallade ihop mannar och tog dit kranar och dykare. Skogsägarförbundets killar la ut oljelänsar och kallade på Ålands renhållning som tog hand om oljespillet som inte var stort. Som jag ser det så gjorde de alldeles rätt.
För brandchefen återstår det bara att kontakta Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet på måndag morgon och inspektörerna åkte ut och tittade.
– Så jobbar vi myndigheter emellan och jag ser inga problem med det. Men jag vet inte vad Sjöfartsverket säger, och det blir väl en annan sak när försäkringsbolag kommer in i bilden.
Också Joakim Blom kontaktade ÅMHM på måndagsmorgonen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax