DELA
© Nya Åland

Bio Savoys själ lyfts fram i ljuset

I början av sommaren ska bio Savoys stora salong, foajén och det nya caféet tas i bruk efter den stora renoveringen.
Nya Åland har tittat in i huset tillsammans med ägaren Patrik Landell.


Ett helt otroligt hus.
Det är det som slår en när man vandrar omkring i de tre våningarna ovan jord. Och varje skrymsle tas nu till vara, liksom en mängd ursprungsdetaljer.
Hittills har det mesta av arbetet bestått av att riva, pika upp betong, plocka ned skorstenar och skrapa loss flagnande färg. Det krävs ett tränat öga och en stor portion fantasi för att se husets hela potential.
Det har byggaren Patrik Landell som köpte huset 2008.
– Det här är ju rena drömmen för mig som tycker om gamla hus och gamla detaljer. Och lite halvtokig är jag väl också, säger han och skrattar.
Vi hittar honom högst uppe i huset, bakom fönsterraden som tillkommit i ett senare skede.
Därför börjar vi rundvandringen uppifrån och ner.

Takterrassen återuppstår
Här ska den forna takterrassen återuppstå. Halva taket rivs och ersätts med markiser sommartid. En fem meter bred utbyggnad kommer till mot öster och här inryms också hissen som ska gå genom hela huset som nu handikappanpassas.
– Många näringsidkare har varit hit och tittat. Utrymmet passar som café, restaurang och kontor.
Eller varför inte som nattklubb med skybar under stjärnorna?
I våningen under, mittenvåningen, kan man se en fantastisk restaurang framför sig. Fönstren mot söder ger ett fantastiskt ljus.
Här fanns restaurang ännu på 1980-talet. Nu ska det gamla köket förstoras och byggas upp igen.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre