DELA

Bilister vill ha sänkt promillegräns

De morgontidiga bilister som Nya Åland talade med under polisens och sjöbevakningens gemensamma razzia i tisdags var rörande eniga.
– Helt ok att sänka gränsen för rattfylleri från 0,5 till 0,2 promille.
Det var fortfarande mörkt när två polispatruller och en sjöbevakare började vinka in bilisterna för nykterhetskontroll på Lemlandsvägen.
– Godmorgon, var så god och blås. Ja, det såg fint ut. Ha en bra dag, var den vanligaste frasen som yttrades under den dryga timme som razzian pågick.
Alkometern visade 0,00 promille för flera hundra bilister som körde in mot stan. Bara ett enda fall behövde dubbelcheckas – en bilist hade ungefär 0,3 promille. Eftersom gränsen för rattfylleri går vid 0,5 promille fick han köra vidare.


Debatt om sänkning
Under den senaste tiden har lagtinget debatterat en föreslagen sänkning av promillegränsen från 0,5 till 0,2. Lagutskottets förslag är att införa en mildare variant – med ett mildare straff – för dem som åker fast med mellan 0,2 och ,.5 promille.
De bilister som Nya Åland talade med – och som alla blåste 0,0 promille – hade sin åsikt klar.
– Det skulle vara bra med 0,2. Alkohol och trafik hör inte ihop, sa Jonas Karlsson från Lemland Söderby.
– 0,2 skulle vara bra. Jag dricker aldrig sprit själv, och jag har bott i Sverige där gränsen har varit 0,2 så länge jag har kört bil, sa Fabian Wallin.


Kör nykter
– Bra med 0,2. Jag kör alltid nykter, sa Henrik Johansson.
– Jättebra med 0,2. Man ska inte dricka sprit alls när man kör bil, sa Jan-Olof Lindqvist som bor i Lemland Flaka.
Catarina Karlsson från Lemland Söderby tyckte likadant.
– Helt ok att sänka gränsen. Man ska inte köra berusad.


Tveksam
Överkonstapel Eva Fellman, som lett polisens trafikgrupp i många år, är tveksam till både en sänkning av gränsen och införandet av den lindrigare formen av rattfylleri – rattonykterhetsförseelse – i lagstiftningen.
– Personligen anser jag att alla ska ha 0,0 promille när de kör bil. Något är fel när man börjar fundera på hur mycket man kan dricka och ändå köra bil utan att åka fast för rattfylleri.
Men ändå är hon inte odelat för en sänkning av promillegränsen till 0,2. Orsaken är att en sänkning kräver kontroller och resurser – resurser som i dag är knappare än förr – för att alls ha någon effekt. Hon vill hellre ha en sänkning av gränsen för grovt rattfylleri från dagens 1,2 till 0,8.
– Skillnaden från tidigare är att de grova rattfyllerierna har blivit fler. Förr var det inte vanligt att folk körde bil med flera promille i blodet.


Problem med alkolås
Hon vill se skärpta straff, till exempel längre körförbud än i dag, för de grova rattfyllerierna.
– Och om gränsen sänks till 0,8 promille skulle fler kunna hänvisas till missbrukarvården för att få tillbaka körkortet.
Alkolås som ”straff” är knappast någon lösning, säger hon. Vem ska betala? Vem ska sälja? Hur ska övervakningen gå till?
Eva Fellman vill se en bredare debatt om den roll som alkoholen har fått i det åländska samhället. Åland är beroende av att rederierna får sälja skattefri alkohol och därför är det svårt att ifrågasätta systemet.
– Det ligger mycket pengar i alkoholen. Problemet är att den i dag spelar så stor roll i människors vardag. Frågan är ändå om det inte kostar mer än det ger i slutändan. Det är den här samhällsdiskussionen som borde föras men som få vill ta tag i.


Bra resultat
Just den här dagen var resultatet strålande. Inte en enda rattfyllerist varken i Lemland eller Godby där andra patruller samtidigt hade blåstest.
Allt som allt testades omkring tusen bilister under tisdagen och i går på fasta Åland. Men vid en blåskontroll i Föglö Sonboda åkte en person fast för grovt rattfylleri med 2,6 promille i utandningsluften.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax