DELA

Bilister oftare i diket

Bilisterna har haft det svårt i år att hålla sig på vägarna och antalet bärgningar är betydligt fler jämför med i fjol.
Nu ökar också risken för rådjursolyckor då snömängden driver ut djuren på de plogade och mer lättframkomliga vägarna.
Vi har hittills i vinter varit skonade från riktigt allvarliga bilolyckor men åländska bilister har däremot tvingats söka bärgningshjälp oftare än normalt.
Det visar den statistik som Ålands ömsesidiga försäkringsbolag gör upp. I januari 2009 anmäldes 85 bärgningar till försäkringsbolaget, i januari i år var antalet hela 137.

Kolla däcken
Enligt trafikförsäkringscentralen i Finland beror en stor del av alla vinterolyckor på att bildäcken inte är i det skick de skall vara.
– I olyckor som skett i krävande vinterföre har någon däckrelaterad riskfaktor förekommit i närmare 40 procent av de olycksfall som utretts under 2000-talet, säger trafiksäkerhetsdirektör Pekka Sulander på trafikförsäkringscentralen.
Det här har fått bildäcksförbundet att inför sportlovet uppmana alla att kolla däckens skick och också lufttrycket innan man beger sig ut på vägarna. Förbundet rekommenderar ett mönsterdjup på däcken på minst 5 millimeter då man kör i snö eller tö.

Rådjursolyckorna ökar
På de åländska vägarna får man just nu också se extra noga upp för rådjur.
Enligt Ömsesidigas januaristatistik ökade visserligen rådjursolyckorna bara med fyra stycken, från 23 år 2009 till 27 nu i år. Men mycket tyder på att statistiken för februari ser värre ut eftersom risken för att köra på ett rådjur ökar i takt med mängden snö.
– Rådjuren tycker säkert de också att det är lättare att gå på de plogade vägarna, konstaterar naturvårdsintendent Jörgen Eriksson.

Inte kris
Många rådjur har de senaste veckorna sökt sig ut från skogarna och man ser dem dagligen krafsa fram föda på åkrar och i trädgårdar.
– De har det tuffare än normalt men någon kris för vår rådjursstam handlar det inte om, säger Jörgen Eriksson.
– De kan krafsa fram blåbärsris och annat under snön som ju mest är bara luft. Men slår det om till tö och sedan igen till kyla så att det bildas hård skare, då kan det bli problem och risk för massvält.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax