DELA

Beslutet togs före min tid

Polisens kamera för automatisk fartövervakning köptes 2008.
– Beslutet var fattat, pengarna fanns och köpet gick inte att backa, säger polismästare Camilla Hägglund.
Nya Åland berättade i tisdags om den mobila kameran som fortfarande ligger ouppackad i polisens kansli i Godby. Den kostade 30.000 euro i inköp och har inte använts en enda gång.
Camilla Hägglund utsågs till Björn Anderssons efterträdare i januari 2007. Det budgetförslag där pengarna för hastighetskameran fanns gjordes upp i slutet av 2006 av Björn Andersson.
– Budgetbeslutet fattades alltså före min tid, säger Camilla Hägglund.

”Ganska kritiska”
Hon minns diskussionerna om kameraövervakningen i polisdelegationen som leddes av dåvarande lantrådet Roger Nordlund (C).
– Både kommissarie Nina Rasmus och jag var ganska kritiska till automatisk hastighetsövervakning så vi bjöd in en grupp poliser från Björneborg för att berätta vilka resurser som krävdes. Vi hade också möten med dåvarande trafikministern Runar Karlsson (C).Vi sa som vi tyckte – att automatisk övervakning inte är rätt väg att gå på Åland och att lagen i så fall måste ändras.
Men, säger hon – beslutet var taget och den mobila kameran köptes in.
– Det var meningen att utbildning skulle ordnas och att kameran skulle tas i bruk hösten 2008. Ännu på våren var personalen tillräckligt stor, men till hösten började personalminskningen. Fram till våren 2009 hade många – 7-10 personer – flyttat till fastlandet där många poliser anställdes inom olika projekt som finansierades med EU-pengar.

I malpåse
2009 försämrades landskapets finanser och kameraövervakningen lades i malpåse eftersom polismästarens bedömning var att de knappare personella resurserna behövdes bättre till annat.
– Den prioriteringen har jag gjort och den står jag för.
I dag är ytterligare fyra polistjänster öppna på grund av landskapets sparkrav. Men Camilla Hägglund menar att det håller på att bli lättare att rekrytera nya poliser nu än det har varit de senaste åren.
– I myndighetens budgetförslag har vi äskat att få rekrytera personal till de fyra tjänster som i dag måste hållas öppna.

Sälja kameran?
Kan kameran säljas om den inte behövs?
– Vi ska se över det. Men vi kan inte gå omkring och ha dåligt samvete för att vi inte använder kameran.
Enligt Camilla Hägglund borde landskapsregeringen ha tagit initiativ till den nödvändiga lagändringen eftersom kamerainköpet baseras på ett budgetbeslut och behovet av lagändring finns med i landskapets budgettext för 2007..

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax