DELA

Barn i kläm med nya bestämmelser

De första eleverna plockas upp av skolbilen kvart i åtta på morgonen. De kommer till skolan klockan åtta – och sedan får de vänta i en timme innan den första lektionen börjar.
Så blir det i Hammarland i höst på grund av nya skolskjutsbestämmelser.
Dagens stora taxibilar är konstruerade för maximalt åtta passagerare. Finland har dock EU:s tillstånd att bygga om bilarna så att de rymmer 12-13 passagerare. År 2012 går undantagstillståndet ut – men redan nu har landskapsregeringen dragit in tillståndet när det gäller skolskjutsarna.
Det här innebär att de kommuner som sköter sina skolskjutsar med stora taxibilar påverkas. Bilar som tidigare fått ta 13 passagerare får numera bara ta åtta, lika många som man har trepunktsbälten till.


Åkarna protesterade
Hammarlands skolbilschaufför Anders Öström berättar att åkeriföreningen där han är medlem har protesterat mot de nya bestämmelserna.
– Vi tycker att landskapsregeringen borde ha gett undantagstillstånd till 2012 för de bilar som redan är godkända. Då hade det drabbat alla lika. Nu får de bilar som har trepunktsbälten ta tretton barn medan de som har en kombination av trepunkts- och midjebälten får ta sju.
Öström säger också att han är tveksam till om de nya bestämmelserna faktiskt leder till ökad trafiksäkerhet. Han menar att olycksrisken till och med kan öka när turerna blir fler.


Frukost i skolan
I Hammarland leder de nya bestämmelserna till att skolskjutsarna från och med nu får köra dubbla omgångar tre morgnar i veckan för att alla barn ska komma till skolan i tid.
– Vi har 91 barn i skolan och av dem åker 88 skolskjuts. Skolbilarna kommer att få köra dubbla omgångar tre dagar i veckan och då kommer en del elever att komma till skolan redan klockan åtta på morgonen, berättar Niklas Wasén, föreståndare i Näfsby skola.
Wasén berättar att skolnämnden under sommaren undersökt olika alternativ för hur man ska kunna lösa problematiken.
– Ett sätt hade varit att göra om hela schemat men det var inte möjligt mitt i sommaren. Dessutom är vi beroende av andra skolors scheman eftersom vi har lärare här som arbetar i andra skolor också. Nu har vi löst det så att vi anställt en person som övervakar de elever som kommer klockan åtta, barnen får hålla till inne i skolbyggnaden och vi kommer också att erbjuda dem frukost. Det blir en form av förisverksamhet, berättar Wasén.


Dyrare för kommunen
Totalt rör det sig om 18-20 barn som kommer en timme tidigare till Näfsby skola. Förisverksamheten och det ökade antalet skolskjutsturer innebär ökade kostnader för kommunen.
– För Hammarland ökar kostnaderna för skolskjutsarna med 23 procent, berättar Wasén.
Han tillägger att skolnämnden kommer att tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta vidare med frågan.
– Så får vi se hur man ska lösa det i framtiden. Vi har inget emot att man försöker förbättra trafiksäkerheten. Men man blir alltid lite tagen på sängen när det kommer sådana här nya beslut innan man vet vad de egentligen resulterar i.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax