DELA

ÅMHM redo att agera vid ehec-smitta

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, är redo att ta till åtgärder vid eventuell misstanke om ehec-smitta.
– Vi är redo att så fort det dyker upp något som kan beröra oss på Åland, men i dagsläget finns ingen anledning till oro, säger miljöskyddsinspektör Patrik Lundin.
ÅMHM har direktförbindelse med livsmedelssäkerhetsverket Evira i riket och följer även svenska myndigheters och medias rapportering gällande ehec-smittan.
– Vi är redo att agera. Det kunde till exempel handla om att man misstänker smitta i ett parti av en viss produkt och att denna kan ha kommit till Åland, säger miljöskyddsinspektör Patrik Lundin.


Basberedskap
Den senaste tidens händelser, där fall av en allvarligare form av ehec bekräftats i både Finland och Sverige, har dock inte föranlett någon extra beredskap vid ÅMHM. Det finns alltid en basberedskap och hanteringsplan för smittosamma sjukdomar i landskapet.
– Vi har inte fått några som helst indikationer om att de produkter som hittills misstänkts skulle ha kommit till Åland.
Så man behöver inte vara orolig?
– Nej, inte i dagsläget. Men det gäller som alltid att vara noggrann med livsmedel och tvätta händerna ordentligt, säger Patrik Lundin, som beskriver det som ett ”jättestor uppgift” som Tyskland har med att hitta och säkra smittkällan och stoppa ehec-utbrottet i landet.


Groddar igen
Undersökningar pågår fortfarande för fullt i Tyskland. Enligt Evira fokuserar man nu främst på groddar från ett tyskt företag, eftersom man misstänker att just deras groddar burit på den aktuella smittan. Men inga klara besked finns innan provsvaren kommit och de beräknas vara klara i början av den här veckan.
I fredags hävdes tyska myndigheterna intagsbegränsningarna för alla andra grönsaker än groddar.
Varför är det så svårt att hitta, och få säkert bekräftat, varifrån ehec-smittan kommer?
– Jag är ingen expert, men jag vet att det inte handlar om någon enkel analys utan att testerna måste göras i flera steg. Därtill är det en sjukdom med relativt lång inkubationstid och eftersom det dröjer så länge innan man blir sjuk hinner man glömma exakt var och vad man ätit, säger Patrik Lundin.
Gör ÅMHM regelbundna ehec-kontroller på Åland?
– Nej det gör vi inte.
– Det handlar om bakterie som finns runtom oss, men den ska ju inte finnas i livsmedel. Man bör alltid minnas att det innebär en risk att äta råa livsmedel, som till exempel råbiff eller ostar gjorda på opastöriserad mjölk, säger Patrik Lundin.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax