DELA

Ålänningarna säger nej till Föglötunnel

78 av 100 ålänningar säger nej till Föglötunnel. Det visade Nya Ålands pejling i går.
– Det känns lite 60- 70-tal med de här stora byggprojekten, säger en av de tillfrågade.
Vågorna i diskussionen kring Föglötunneln går höga. Det har varit vägbommar och upprop från markägare i södra Lemland, talman Roger Nordlund( C) som skrev under uppropet. Åsikter för och emot tunneln ventileras på internet och i tidningarnas spalter.
Därför gav sig Nya Åland ut för att pejla 100 ålänningars åsikter i frågan, 60 i centrala Mariehamn vid lunchtid och 40 i centrala Godby strax efter lunchtid. Det är ingen vetenskaplig undersökning men genom åren har resultaten i Nya Ålands pejlingar visat sig stämma bra överens med verkligheten.

Ekonomi och miljö
De flesta hänvisar till att ett tunnelbygge blir dyrt och säger nej. De som säger ja till tunneln hänvisar till miljön och en långsiktig lösning för att spara pengar. Några säger sig inte ha en åsikt i frågan och väljer att inte svara.
Martin Bondesson från Mariehamn säger blankt nej.
– Det är onödigt. Det är en dålig idé att bygga under vatten och det förstör miljön. Skärgården behålls bättre om man har färjor, det ska vara svårt att ta sig ut.
Birgit Backman från Mariehamn tycker det är märkligt att landskapet beställt en ny färja och ändå lägger ner en massa pengar på att planera en tunnel.
– Det har ju blivit en sån karusell det här med tunneln. Man ska se hur det funkar med nya färjan först och sen kan man börja fundera på tunnel om det blir problem med den. Det är konstigt att ingen sagt det tidigare tycker jag.

”Unket argument”
En som säger ja till tunnel är Jomalabon Annette Bergbo. Hennes familj köpte en stuga på Föglö Ulversö långt innan tunneldebatten startade och nu ska de flytta till Föglö. Hennes argument är både miljö och ekonomi, men hon tycker också att det är konstigt att man kan prioritera skärgårdsbefolkningen på helt annat sätt än fastålänningar.
– Det är ett unket argument att man inte kan satsa på Föglö när man inte satsar lika mycket på andra skärgårdskommuner. Den diskussionen används inte på fasta Åland. Att man inte kan bygga en väg i Godby när man inte satsar på en väg i Lemland.
En annan röst i stadsvimlet som vill vara anonym påpekar att vi först måste slutföra lagtingets beslut att undersöka vilka möjligheter som finns.
– Det är ju ett demokratiskt beslut att undersöka bottnen och berggrunden först. Efter att det har gjorts kan vi ta ställning till om vi ska bygga tunneln.
På samma sätt resonerar Britta Bergman som tycker att det är för dyrt att bygga en tunnel i spartider.
– Jag tycker inte om att man ska ingripa så mycket i naturen heller.

”Andra lösningar”
Rolf Lindqvist tycker att frågan är komplex då den i grunden handlar om en krock mellan miljö och ekonomi. Personligen tycker han att man borde kunna hitta andra lösningar än en tunnel, till exempel en kortrutt med hjälp av broar och bankar.
– Frågan är ju hur man egentligen ska kunna spara i skärgårdstrafiken. Hjärtat säger nej, jag tycker inte om tanken på en tunnel, skärgården tappar sin charm. Men å andra sidan borde de nog få utreda möjligheten.

”Inte modernt längre”
I Godby är tongångarna ungefär de samma.
Peter Bergström från Finström Vestanträsk tror att tunneln kommer att bli dyrare än beräknat på samma gång färjtrafiken går att göra billigare än va den är i nuläget.
– Det känns lite 60-, 70-tal med de här stora byggprojekten, det är inte modernt längre.
Lena Laaksonen från Finström Pålsböle frågar sig om föglöborna själva ens vill ha en tunnel.
– Vill de det? Jag gillar det i alla fall inte, säger hon bestämt.
– Storhetsvansinne, utbrister Antti Johansson från Göteborg.
Han är född på Föglö, men sommarboende på Skarpnåtö.
– Inte flyttar det fler människor dit fast man bygger en tunnel.
Rune Andersson från Mariehamn kryssar i ja-rutan.
– Det är en engångskostnad som betalar sig med tiden, men färjorna är dyra.

NINA SMEDS

redaktion@nyan.ax