DELA

Ålänningar ger mer än resten av landet

Röda korsets kampanj för Östafrika har gett ett väldigt gott resultat på Åland.
Av de drygt 646.000 euro som hittills samlats in i Finland kommer över 16.300 euro från landskapet.
Ålänningarna, drygt 0,5 procent av Finlands befolkning, står för hela 2,5 procent av de insamlade medel som hittills redovisats.
– Det är superbra, konstaterar Röda korsets verksamhetsledare Stefan Simonsen.
Nya Åland har vid flera tillfällen skrivit om insamlingen, bland annat i en ledare där läsarna uppmanades skänka en timlön till Röda korset.
På Röda korset märkte personalen effekten.
– Utan er hjälp skulle det inte ha gått att nå ett så fint resultat. I tidningen kan man sätta fokus på problemet i ord och bild.
Och det kommer mera.
I summan som det åländska Röda korset presenterade i går ingår bidrag som lämnats i sparbössor och via inbetalningar till Röda korsets konto på Ålandsbanken. Uppgifter om de inbetalningar som gjorts till föreningens Nordea- och Andelsbankenkonton kommer om en vecka.
Det finns fortfarande ett antal sparbössor ute i landskapet.
Och de bidrag som ålänningar lämnar genom samtal till Röda korsets mobiltelefonnummer syns inte i den lokala statistiken. Men tjugo procent av pengarna som kommit in på nationell nivå har betalats via mobiltelefoner. Om ålänningarna använt mobilen lika flitigt som fastlänningarna skulle det betyda att ålänningarna utöver de 16.300 eurona som hittills redovisats också har skänkt runt 3.000 via telefonsamtal.

Tre områden
Alla pengar som kommer i via den åländska insamlingen är öronmärkta för torkkatastrofen i Östafrika, säger Stefan Simonsen. Pengarna går till Finlands Röda kors katastroffond.
Vad händer sedan?
Bidragen fördelas på tre områden, förklarar Simonsen – personal, material och mat.
Läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, specialister på flyktingläger är några av de yrkesgrupper som nu behövs i katastrofområdet. Och de behöver medicin, hälsovårdsartiklar, tält och annat för att kunna arbeta effektivt.
På matsidan hjälper Röda korset till med allt från ris och mjöl till vattenreningsverk.
– Antingen skickar vi pengar eller så köper vi varorna lokalt. Det senaste alternativet är det bästa, om det finns varor.
Genom att handla så nära katastrofområdet som möjligt kan man stöda det lokala näringslivet. Och att skicka till exempel 10.000 ton mjöl med flyg från Finland till Östafrika vore ”vansinnigt dyrt”.
Det internationella Röda korsets huvudlogistikcentrum finns i Genève i Schweiz. Där samordnas insatserna vid organisationens tre logistikcentra som finns i Panama, Kuala Lumpur och Dubai. I det här projektet går leveranserna via Dubai.
Insamlingen pågår till den 11 september.

Patrik Dahlblom