DELA

Ålänning följer vulkanutbrottet

På Island har man redan en längre tid med spänning följt med vulkanaktivteten under Eyjafallajökull.
På Per Ekströms hemsida finns de senaste uppgifterna om utbrottet. Ekström, tidigare kommundirektör i Jomala och numera bosatt i Reykjavik, har i flera veckor följt händelserna på sin blogg.
På söndag eftermiddag kunde man på Per Ekströms hemsida läsa bland annat:
”Vulkanutbrottet, som startade rätt före midnatt pågår än. Geologerna säger att detta är ett s.k. lavautbrott och inget explosionsutbrott. Trögflytande lava strömmar upp ur sprickan, som är ca 1 km lång. Så länge som sprickan inte når glaciären är det ingen risk för smältvattenflod. Men glaciären är nära västerom sprickan.
Detta område är inom ett välkänt vulkaniskt område med Eyjfjallajökull i väster och Myrdalsjökull och vulkanen Katla i öster. Det område är allt sammankopplat geologiskt sett och tidigare utbrott vid Eyjafjallajökull har satt igång vulkanisk aktivitet i Katla.”

Evakuering
Redan på morgonen i går noterade han:
”All befolkning inom farozonen har evakuerats i natt, ca 500 personer. De första uppgifterna tyder på att utbrottet började i den östra kanten av glaciären, i närheten av vandringsleden över Fimmvörðuháls. Det är oklart i detta skede hur utbrottet utvecklas. Om utbrottet innebär att glaciärisen börjar smälta kan en eventuell flod kan komma ned i Markafljót och ned mot bygden i Fljótshið och vidare ned mot Landeyjarområdet.”
Ekström skriver också att geologerna har följt med vulkanen de senaste månaderna eftersom jordskalvsaktivitet har visat på att magma strömmat in under vulkanen.

Byggde upp utbrott
Redan den 5 mars skrev han på sin blogg:
”Mycket tyder på att vulkanen bygger upp för ett utbrott. Tusentals jordskalv upp till 3 på Richterskalan har pågått i några dagar. Också före det har det varit aktivitet under vulkanen. GPS mätningar visar på rörelser uppe på markytan. Den har höjts upp med ca 40 mm sedan årsskiftet och rört sig i sydlig riktning ca 10 mm. Allt detta visar på att magma strömmar in under vulkanen. Nu på ca 7–10 km djup. Men om magma (lava) börjar strömma upp mot ytan, då är ett utbrott sannolikt.”
Under andressen: http://www.per.is kan man finna Per Ekströms hemsida på internet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax