DELA

Åländskt i litteraturens bakficka

På lördagen vänder Ålands litteraturförening blicken hitom horisonten, som är temat i kontrapunkt till litteraturdagarna.
För fjärde året i sin nuvarande skepnad uppmärksammar Ålands litteraturförening nya åländska författare med ett eget evenemang under litteraturdagarna.
I år har man sex deltagande författare. Lucas Hermans debuterade med boken 8, och presenterar kanske nytt material. Liz Lindvall har skrivit en bok om livet i Mariehamn. Lasse Fredrikson har skrivit om snapsvisor och Bengt Häger om livet på Ledsöra. Fred Forsell och Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris, Leo Löthman, avrundar programmet.

Musik med klass
Musikunderhållningen står EmmaE för. Det är Elisabet Ekman, Anna Rydén och Maria Stenberg. Det blir en hel del eget material, och alla låtar framförs på svenska, vissa i översättningar från engelskan.
– Hitom horisonten, det står för att förstå det som ligger framför näsan, men horisonten finns alltid med ändå. ”Förståelsehorisont” är ett underbart ord, det betyder det innanför vilket man tolkar det nya, men också det som kan utvidgas och förändras, säger Anne-Louise Fogelström från Ålands litteraturförening.
Evenemanget börjar klockan 19 på restaurang Pommern. Bordsbokning är att rekommendera.

Erik Hallstensson