DELA

Åländska konsumenter får stöd

Åland får nu sin första konsumentförening, Konsumentforum Åland.
Föreningen kommer bland annat att granska och agera, göra prisjämförelser och informera om varor.
Om du från och med november blir illa behandlad som konsument eller tycker att något sköts eller har skötts dåligt kommer du att kunna få stöd av nybildade föreningen Konsumentforum Åland.
– Det har betydligt större tyngd om vi med hundratals medlemmar till exempel klagar på att TV-sändningarna inte fungerar än om en enskild person gör det, säger Lars Markkula (s), initiativtagare till föreningen.
Sändningarna från Mariehamns centralantennbolag är ett exempel han nämner, Mise är ett annat.
– Det finns ett stort missnöje med priserna, vi kommer till exempel att kolla om transporterna överhuvudtaget är konkurrensutsatta, förklarar Markkula.


Jämförande matkasse
Konsumentforum Åland kommer alltså att granska både allmännyttiga verksamheter och tjänster på Åland och det som det privata näringslivet erbjuder – eller inte erbjuder ålänningarna. Granska och också agera.
Dessutom får vi nu en egen åländsk prisjämförande matkasse.
– Då tidningarna har jämfört priser har det lett till att arga köpmän slutat annonsera, gör vi det drabbas inte annonsmarknaden.
Stöd i ryggen får Konsumentforum genom samarbete med konsumentförbundet i Finland, Stockholms konsumenter och tidningen Råd och Rön i Sverige. Via den kontakten får föreningen också tillgång till de jämförelser som görs mellan olika typer av produkter.
Efter den första november kan medlemmar också ta reda på om en vara är etiskt korrekt, det vill säga tillverkad till exempel utan att miljön har skändats eller minderåriga använts.
Föreningen blir en självständig, oberoende och opolitisk intresseorganisation. Vem som kommer att sitta i styrelsen offentliggörs den 15 oktober och ett par veckor senare kör man alltså i gång.
Den som tecknar sig som medlem till ett årspris á 10 euro kommer att ha fri tillgång till alla rapporter och tjänster som erbjuds.
– Icke medlemmar kommer att få betala något, kanske genom att vi skapar ett så kallat 0600-nummer där samtalen kostar, säger Markkula.
En del intäkter räknar man också med att få in via olika föredrag.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax