DELA

Ålands radio och tv tillbakavisar kritiken

Ålands radio och tv är inte en konkurrent till de åländska tidningar – snarare kompleterar de tre medierna varandra. Och Ålands radio och tv måste finnas där lyssnarna finns.
Det säger bolagets redaktionschef Astrid Olhagen och vd Pia Rothberg-Olofsson, med anledning av den ledare de två åländska chefredaktörerna publicerade i gårdagens tidning.
I ledaren går Nya Ålands Jonas Bladh och tidningen Ålands Niklas Lampi gemensamt till hård kritik mot Ålands radio och tv. De menar att bolaget ger sig in på tidningarnas spelplan genom att publicera nyhetstelegram i textform på webben, på samma sätt som de båda tidiningarna gör.
Enligt deras åsikt snedvrider det här konkurrensen och gör det svårare för de kommersiella medierna att ta betalt för sin journalistik – något som inte Ålands radio och tv behöver bekymra sig över eftersom det är ett landskapsägt public service-bolag och finansieras med hjälp av licensavgiften.


”Alla behövs”
Astrid Olhagen, redaktionschef på Ålands radio och tv, delar inte chefredaktörernas åsikter.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man har fokus på det viktigaste, nämligen den åländska publiken och att den får en bevakning av det åländska samhället som är så bra som det bara är möjligt. Jag tycker att alla vi tre medier som är verksamma på Åland är väldigt viktiga och behövs, säger hon till Åland 24:s Johan Orre.
Ålands radio och tv:s vd, Pia Rothberg-Olofsson, anser att mediets närvaro på nätet är ett naturligt steg med tanke på den utveckling hela samhället har genomgått.
– Vi har varit på nätet sedan 1997 och det är väldigt viktigt att vi är där lyssnarna är. Hade vi inte funnits på nätet hade det varit väldigt märkligt med tanke på dagens sociala medier och allt som finns där. Ser vi runt omkring oss kan vi se att också till exempel Sveriges Radio och Rundradion finns på nätet. Vi vill vara där lyssnarna och tittarna finns.


”Vi får inte pengar av landskapet”
Ålands radio och tv har publicerat nyheter i textform på sin hemsida sedan slutet av 1990-talet. Ändå väljer Jonas Bladh och tidningen Ålands chefredaktör Niklas Lampi att gå ut och kritisera bolaget först nu.
– Framförallt beror det på att landskapet just nu tar fram det nya mediepolitiska programmet där de sätter upp regler och riktlinjer för Ålands radio och tv framåt. Därför är det viktigt att säga vad vi tycker i den här frågan, säger Jonas Bladh.
– Textnyheterna på Ålands radios och tv:s hemsida har ökat. Det är fler telegram och de har lagt till bilder. Det är viktigt att poängtera att jag inte är emot public service, men det är viktigt att de följer de regler de är satta att följa. I det mediepolitiska programmet står klart och tydligt att de ska sprida sina program via nätet, men inget om att de också ska vara en telegrambyrå.
Handlar inte det här i slutändan om att tidningarna vill tjäna pengar?
– Självfallet. Det är själva grundtanken med kommersiell media, att få in pengar så att vi kan driva vår journalistik. Det är därför vi ser det som ett hot mot oss när public service trampar in i textnyheterna. Vi har inte samma förutsättningar, vi får inte en stor summa pengar av landskapet som folket i lag är skyldig att betala. Vi måste få in pengar via våra läsare och annonsörer.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén