DELA

Åland 24 expanderar i Finland

Tv-tittare i bland annat Karis, Kimito, Pargas och Lovisa kommer snart att ha Åland 24 i sitt kanalutbud.
– Det känns väldigt bra. Åland 24 kommer att bli ett fint tillskott till det övriga svenskspråkiga utbudet, säger Christian Lindroos, teknisk ansvarig vid Kimitotelefon.
Totalt handlar det om 12.500 hushåll i Nyland och Åboland som via sina lokala tv-distributörer kommer att få Nya Ålands tv-kanal Åland 24 som en ny kanal i sitt utbud inom kort. Den åländska kanalen kommer att gå via bolagen Lovisa-, Kimito-, Pargas- och Karis-telefon.
Kimito-telefon är relativt nya på tv-marknaden. De har haft sin tv-tjänst, kit tv, sedan hösten 2011 och tror att Åland 24 kommer att finnas med i utbudet redan i sommar.
Tekniskt ansvariga Christian Lindroos ser den åländska kanalen som en klar konkurrensfördel i kampen om tv-kunderna. Han är mycket nöjd över att Kimito tillsammans med de övriga ”små” distributörerna i södra Finland som finns i DNA:s nät har lyckats få igenom önskemålet med Åland 24.
– I de här regionerna finns en stor efterfrågan på svenskt tv-innehåll och nästan alla kunder vi sålt vår tv-tjänst till har valt oss just därför att vi har svenskspråkiga kanaler. Att nu dessutom få med Åland 24 i utbudet ger något extra.
Så du tror det finns ett intresse bland Kimitoborna att se på lokal-tv från Åland?
– Jo. Dels är vi ju egentligen nära grannar till Åland. Många har kontakter till Åland och många invånare här jobbar ombord på färjorna, sedan är Kimito också en ö och kan relatera till det. Så jag tror nog att Åland 24 kommer att tas bra emot.

Visa upp Åland
Åland 24:s vd Stefan Norrgrann ser spridningen till nya regioner i Svenskfinland som något väldigt positivt.
– Dels ger det oss en chans att nå alla de bortaålänningar som finns i området, men även hos övriga i den här regionen tror jag det finns ett intresse för vad som händer på Åland. Men framförallt är ju detta en mycket bra chans för marknadsföring av Åland i Svenskfinland och en chans att bredda vår marknad, säger han.
I det här skedet gäller samarbetet endast Åland 24:s utbud, men det kan komma att utvecklas i framtiden, enligt Norrgrann.
– Det här ger ju absolut Åland 24 en konkurrensfördel även när det kommer till annonsmarknaden. Dels för åländska varumärken som vill synas i de här regionerna, men vi har även i dagsläget kunder som har servicepunkter just här, säger Stefan Norrgrann.

Även i Sverige
Genom ett samarbete med bolaget Serverado sänds Åland 24 även sedan en tid tillbaka till 8.500 hushåll i Sverige, bland annat i Norrtäljeområdet.

Anna Björkroos