DELA

ÅHS måste spara 3 miljoner

Drygt 3 miljoner euro.
Så stort beräknas ÅHS sparbehov vara utgående från sjukvårdsorganisationens budget nästa år jämfört med landskapsregeringens ram.
I dag håller ÅHS-styrelsen ett sammanträde där en av huvudpunkterna är det ekonomiska läget inför 2013. Finansminister Roger Nordlund (C) och landskapets finanschef Dan E Eriksson har bjudits in.
Redan i landskapsregeringens budgetförslag inför 2012 framgår det att den klart största besparingen både i procent och euro jämfört med 2011 skulle göras inom social- och miljöavdelningen.
Någon kompensation för löneökningar och inflation mellan 2012 och 2013 kommer inte att ges och de budgetramar som lagtinget gav i tilläggsbudgeten den 1 juni i år visar med all tydlighet att inbesparingarna blir kraftiga under de kommande tre åren och att intäkterna och patientavgifterna måste öka.


3,2 miljoner ner
Men uppföljningen under de fyra första månaderna i år visar att budgeten inte har hållits – tvärtom. Prognosen för hela året visar att budgeten överskrids med 1,5-2 miljoner euro. När den snävare ramen för 2013 läggs till bedöms det totala behovet av neddragningar till cirka 3,2 miljoner euro, framgår det av hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Rasks beredning. Överskottet på sammanlagt 1,2 miljoner euro från 2010 och 2011 är inte inräknat i överskridningen.
Ledningen har begärt en redogörelse av klinik- och enhetschefer samt av avdelningschefer av orsakerna till budgetöverskridningar och förslag på åtgärder för att anpassa verksamheten till resurserna.
Besparingsbehovet på 3,2 miljoner euro nästa år innebär att nedskärningskravet är nästan 4 procent. Om budgeten för 2012 klaras minskar summan.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre