DELA

ÅHS-bråk påverkar De gamlas hem

Nu skall förbundsfullmäktige för De gamlas hem i Jomala ta ställning till hur man skall göra med de eventuella juristkostnader som ledningen kan få i olika rättsprocesser.
Styrelsen föreslår att man skall betala allt som har med själva verksamheten att göra.
De gamlas hem är och har varit involverat i olika rättsliga processer och det, i kombination med konflikten om juristfakturorna i ÅHS, har lett till att styrelsen för kommunförbundet vill ha svart på vitt hur man skall göra med de räkningar man får.
Styrelsen föreslår inför förbundsfullmäktiges möte den 19 juni att förbundet skall stå för alla de arbets- eller uppdragsrelaterade juridiska kostnader som styrelsens medlemmar, förbundsdirektören och ledande tjänsteman inom vården kan få. Föreslaget gäller nuvarande, kommande och tidigare styrelsemedlemmar och styrelsen vill dessutom ha rätt att fatta beslut om stöd också till övriga personer.
I förslaget till fullmäktige skall kostnaderna i varje enskilt fall granskas och prövas och förbundet skall också ha rätt att sätta ett tak. Om det framgår att den som fått juridiskt stöd har begått ett ”väsentligt fel” eller varit ”grovt vårdslös” kan stödet nekas och redan utbetalda pengar kan krävas tillbaka.
Förbundsfullmäktige för De gamlas hem har möte den 19 juni.

Titte Törnroth-Sarkkinen