DELA
© Nya Åland

Adopterade möttes på Åland

Det är svårt att veta hur det är att vara adopterad om man själv inte är det. Därför finns det nu en förening för adopterade i Finland.
– Det är viktigt att kunna prata med någon som förstår vad man pratar om, säger Titti Sundblom, ålänning och föreningens kontaktperson på Åland.

Titti Sundblom från föreningen Adopterade Finland berättar att det är svårt för en som inte är adopterad att sätta sig in i situationen som adopterad. När man är uppväxt med sina biologiska föräldrar är det inte alltid lätt att förstå att en adopterad kanske inte vill söka upp sina.
– Det är flera som sagt att om de var adopterade hade de utan tvekan sökt upp sin biologiska familj. Det kan de inte veta. De har ingen aning om hur det kan kännas och vad man kan få reda på, säger Titti Sundblom.

Maria Manninen berättar att hon och Titti Sundblom gick och läste sina adoptionshandlingar tillsammans. Innan blev de förvarnade om att man kanske inte alltid får reda på enbart trevliga saker.
– Man kan i värsta fall få veta att man är resultatet av en våldtäkt eller att ens biologiska föräldrar inte ville ha en till exempel, säger Titti Sundblom, men tillägger att det naturligtvis inte gäller alla fall.
– Alla är egna individer med en egen historia och individuella behov. Vissa vill prata mycket om sin bakgrund medan andra hellre bara kommer och lyssnar. En del vill söka sina rötter, medan andra inte känner något behov av att söka sina och för vissa är det naturliggtvis ett stort steg, tillägger Minna Vihavainen, som inte är adopterad men jobbar som socialarbetare, verksamhetsledare, ordförande och är en av grundarna i föreningen.

Minna Vihavainen, Titti Sundblom och Maria Manninen berättar att de anordnar träffar för adopterade runt om i Svenskfinland och eftersom föreningen har en hel del åländska medlemmar ville därför även besöka Åland där det även kommer att ordnas träffar i framtiden. Även om träffarna ordnas i Svenskfinland strävar man efter att verka över språkgränserna.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Fredrika Fellman   fredrika.fellman@nyan.ax