DELA

2012 går stadsbussarna på miljövänligt fiskrens

Mariehamn har den första bussen i världen som går på biodiesel från fiskrens.
– Målet är att vi inom nästa år kör alla våra bussar på den här typen av biodiesel, säger Röde Orms vd Ulf Grüssner.
Röde Orm har under ett halvår kört en av sina stadsbussar på biodiesel gjord på fiskrens och inom kort sätts ytterligare en buss i trafik med det koldioxidneutrala bränslet som drivmedel. Halvårsutvärderingen är positiv enligt Grüssner.
– Vi har inte haft några problem med det nya bränslet, chaufförerna säger att det till och med går bättre än vanlig diesel, säger Grüssner.
Målet är enligt Grüssner att Mariehamn ska bli världens första stad med kollektivtrafik som bedrivs utan fossilt bränsle och det ska ske redan under 2012.
– Det enda som hittills har hindrat oss är tillgången på biodiesel, men Storfjärdens fisk i Eckerö som producerar bränslet har utökat sin anläggning för att kunna producera mera, säger Grüssner.

Vintern kan bli problem
Vintern kan innebära problem för fiskdieseln när kylan kan ändra konsistensen, den så kallade viskositeten, hos bränslet och orsaka stock i motorn.
– Det är samma problem som om man kör med vanlig sommardiesel, men vi försöker lösa det med uppvärmning av tankarna och att alltid parkera bussarna i garage när de inte körs, säger Grüssner.
Första vintern på det nya bränslet blir avgörande för Grüssners vision och enligt honom själv finns det tvivlare.
– Jag tror att det går. Jag ser det som ett stort misslyckande om vi måste sätta in fossildiesel, säger han.

Ny maskin
Storfjärdens fisk jobbar med att få igång den nya maskinen som ska kunna producera en större mängd diesel.
– Inkörningen av den nya maskinen tog längre tid än det var tänkt, annars hade vi redan haft den andra bussen igång, säger Grüssner.
Hur kan då fiskrens fungera lika bra som vanlig diesel?
Enligt Jonny Fagerström från Storfjärdens fisk är oljan från fisken som vilken olja som helst.
Processen inleds med att man samlar fiskrenset och tillsätter myrsyra. Då separeras oljan från resten av renset och kan skickas vidare till dieselfabriken.

Stockar upp motorn
För att man ska kunna köra en motor med hjälp av oljan måste den bearbetas.
– Vi kör råoljan i en processor och tillsätter metanol för att bli av med glycerolen, säger Erik Sjöblom som ansvarar för processen.
Glycerol stockar upp motorn och måste därför tas bort för att fiskoljan ska fungera som bränsle. Processen avslutas med en tvätt av oljan och den är sedan tjänlig i vilken dieselmotor som helst.
I kväll onsdag synar Åland 24:s reporter Lisa Bergkvist hela processen från levande fisk till färdig produkt i Uppdraget som sänds med start 18.00 i Åland 24.

Johan Orre