DELA
Foto: Fredrik Axelsson

Nyans politikskola: Landskapsregeringen

Det parti som fått mest röster i lagtingsvalet får första chansen att bilda en landskapsregering.
Partiet för ”hemliga” samtal, regeringsförhandlingar, med de partier som man vill samarbeta med och kollar om man kan komma överens om hur Åland ska styras under fyra år. Det kan leda till ett samarbete mellan två eller flera partier, det viktiga är att man har majoritet i lagtinget. De partier som finns i landskapsregeringen ska helst kunna skrapa ihop åtminstone 16 röster i lagtinget.

När man bestämt vilka partier som ska finnas med i landskapsregeringen, fördelar man ministerposterna och får lagtingets godkännande. För att bli minister behöver man inte ha blivit invald i lagtinget.

Om det största partiet inte lyckats komma överens med andra partier om ett samarbete inom utsatt tid går uppdraget vidare till det näst största partiet

Landskapsregeringens ordförande kallas lantråd

De andra kallas ministrar och har olika ansvarsområden. Senast hade vi sex ministrar med huvudsakligt ansvar för dessa avdelningar: finans, infrastruktur, social och miljö, utbildning och kultur, näringar, kansli.

Landskapsregeringen förbereder ärenden för lagtinget. Bland annat ger landskapsregeringen ett förslag på budget för det kommande året. I budgeten sägs hur mycket pengar som ska användas till olika saker.

Till sin hjälp har landskapsregeringen en hel uppsjö anställda tjänstemän, som jobbar inom landskapsförvaltningen.