DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kritik mot krångliga fiskekort

Systemet för fiskekort är för krångligt och övervakning av fiskevatten bristfällig. Det är landskapet, stugägare och sportfiskare överens om. Men nu kavlas ärmarna upp.
Debatten kring Ålands fiskekortsområden och otillåtet fiske har pågått länge. Den senaste incidenten, då ett filmteam fiskade i Kastelholm trots att de blivit nekade fiskekort, tände ytterligare liv i diskussionen och har resulterat i ännu mer kritik mot det rådande systemet.

I dag finns det runt 80 olika fiskekortsområden på Åland. Det är för splittrat anser både landskapets fastighetsverks vd Stefan Rumander och sportfiskevärden Patrik Lehtonen som träffades under torsdagen för att diskutera läget i dag och hur man kan förbättra övervakningen och på det sättet hjälpa turister och ålänningar att fiska tillåtet.

– Det ska vara lätt både för gemene ålänning och besökare från utlandet att fiska här, säger Patrik Lehtonen.

I dag finns ingen organiserad övervakning av fiskevattnen. Sjöbevakningen kontrollerar nykterheten på sjön, men kollar inga fiskekort, det ansvaret faller på vattenägarna.

– En lösning för landskapet skulle kunna vara att upphandla tjänster för övervakning av landskapets vatten. Som stor vattenägare så kanske vi kan dra igång något som sedan privata kan ansluta sig till, säger Stefan Rumander, vd vid landskapets fastighetsverk.

Patrik Lehtonen är glad över att kunna föra en dialog med landskapet.

– Det är den största vattenägaren och det är viktigt att de kan föregå med gott exempel, säger han.

Enligt Lehtonen har det alltid varit lite ”vilda västern” i åländska fiskevatten. Mycket för att utländska turister inte fått den information de ska ha eller inte respekterar reglerna.

– Det värsta är de stugägare som inte tar sitt informationsansvar utan bara släpper sina gäster vind för våg. Helt plötsligt är de fem sjömil bort och inne på vatten där de inte har tillåtelse att fiska, säger han och påpekar att informationen är en service som turisterna betalar för.

Maria Häggblom, ordförande i stugbyägarföreningen, tycker kritiken från Patrik Lehtonen är obefogad.

– Vi ger information på tio olika språk i våra fiskekontrakt, säger hon.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!