DELA
Foto: Tina Holmberg

Jomala samlingshus blir en miljöbyggnad

Jomalas samlingshus ska bli en så kallad miljöbyggnad, med en yta på totalt 3 000 kvadratmeter. I december 2019 ska huset stå klart.

– Vi är tacksamma att vi har fått den här möjligheten genom landskapsregeringen, säger byggnadskommitténs ordförande Dennis Jansson (MSÅ).
I april 2015 budgeterade kommunfullmäktige i Jomala 35 000 euro för en utredning av fyra nya klassrum i Vikingaåsens skola. Lösningarna och byggalternativen har varit flera, innan man slutligen i mars förra året landade i att planera för och bygga ett samlingshus intill Vikingaåsens skola i Jomala Kyrkby. Samlingshuset är planerat att stå där det före detta bankhuset och den gamla brandstationen står i dag. Rivning har redan påbörjats av byggnaderna.

Kostnaden för samlingshuset uppskattas bli 5,5 miljoner euro. Huset som ska vara 3 000 kvadratmeter stort kommer inrymma två dagisavdelningar, en idrottshall, fritidsutrymmen och ett bibliotek.

– Nybygget binds ihop med lågstadiet med en gång. Lågstadiet kan använda biblioteket utan att gå ut och samma blir det för dagiset. Det är bara att skutta iväg med strumpfötter, säger huvudplaneraren och arkitekten för projektet, Tina Holmberg.

När skisserna var klara för samlingshuset började Jomala kommun diskutera möjligheterna med landskapsregeringen om att huset kan bli ett pionjärprojekt på Åland för den svenska certifieringen miljöbyggnad 3.0. Holmberg säger att de snabbt insåg att de behöver hjälp utifrån med projekteringen.

Miljöbyggnad 3.0 är en svensk certifiering, som är bunden till svenska byggregler, och går därför inte att tillämpa fullständigt på Åland.

– Det kräver nya sätt att arbeta och dokumentera saker. I dagsläget kan vi uppfylla samma krav och granskas på samma sätt som i svenska riket, men formellt kan vi inte få den stämpeln för att vi är på andra sidan riksgränsen, säger Holmberg.

Miljöcertifieringen innebär att byggnaden är konstruerad på ett hållbart sätt socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Byggnadskommitténs ordförande Dennis Jansson tror att det här byggnadssättet är framtiden.

– Det blir en större kostnad nu men vi tror att det blir en stor vinst senare för både kommunen och Åland, säger Jansson.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!