DELA

Hyperloops räkning: 19 miljarder euro

18 minuter från Stockholm till Åbo. Tio minuter till och du är i Helsingfors. Det här kan bli verklighet genom Hyperloop.

Men smakar det så kostar det. I dag uppskattas notan för Hyperloop liggaa på 19 miljarder euro.

Om Åland får en hållplats är ännu oklart.
En idéstudie på genomförandet av Hyperloop har genomförts på uppdrag av FS -Links av KPMG tillsammans med Ramböll och Setterwalls. Studien presenterades på måndagen i Visby under Almedalsveckan.

Cirka 19 miljarder euro tror utredarna att genomförandet av Hyperloop skulle kosta. Men man tror också att de investerade pengarna snabbt skulle vara återbetalda – bara de besparade timmarna genom förkortade resor skulle ligga på ungefär 25 miljoner timmar. För att uppskatta hur den här typen av förbindelse skulle ha för synergieffekter har man jämfört vad Öresundsbron hade för effekt – en förbindelse mellan två huvudstäder tros kunna bidra med mycket mer. Det skulle bildas en ”superregion”.

Biljettpriset per styck tror man kommer att ligga på mellan 17 och 25 euro.

Åland kan gå miste

Åländske Mårten Fröjdö från FS-Links var en av talarna på seminariet:

– Det finns en möjlighet att ansluta Åland. Det är det vi hoppas på, att tunneln inte bara går under Åland. Det är en ekonomisk fråga, eftersom det finns inte ett befolkningsunderlag på Åland som kan göra det ekonomiskt möjligt att göra en vettig kalkyl. Kanske kan man få hjälp av skatteundantag i det här fallet.

På frågan om hur en Hyperloop skulle kunna påverka Åland negativt genom att ta död på rederierna svarar han:

– Det är viktigt att vi samarbetar med rederierna, någon ska operera systemen. Rederierna är väldigt duktiga på att transportera människor och gods, säger han.

I idéstudien har man tittat på genomförandet av Hyperloop från utifrån ett kommersiellt, tekniskt och legalt perspektiv och det verkar vara fullt genomförbart.

– Det är inte hur lätt som helst, det skulle vara världens längsta, största bergtunnel – men det är fullt möjligt, säger Malcolm Sjödahl.

– Det är möjligt, säger Alan James vice VD vid Hyperloop One.

Hyperloop One som har cirka 170 anställda ingenjörer har genomfört prototyptester av vissa komponenter i Nevadas öken med lovande resultat.

Femton år

 

Byggandet av en Hyperloop mellan Stockholm och Helsingfors skulle ta ungefär tolv år och man tror att den skulle kunna stå klar om bara 15 år. Om Hyperloop blir verklighet uppstår möjligheter för företag:

– Svensk och finsk industri – häng med på det här. Vilken fantastiskt exportindustri det kan bli, säger Sjödahl.

På seminariet underströks det att Hyperloop inte är en typ av snabbtåg.

– Tänk er ett flygplan, utan vingar, i ett rör, förklarar Sjödahl.

Felicia Bredenberg

felicia.bredenberg@nyan.ax

tfn 528 406