DELA
© Nya Åland
Foto: Jonas Edsvik

Här är nygamla lagtinget

Respekt för arkitekturen, mer energisnålt och mer lättillgängligt. Det är några av ledorden under renoveringen av lagtingsbyggnaden.

Nya Åland har fått en tjuvtitt.
I mitten av augusti ska renoveringen av lagtingsbyggnaden vara klar. Då börjar man med att först flytta in möbler och material som magasinerats under renoveringen.

Ännu under augusti och till mitten av september blir lagtinget kvar i de tillfälliga lokalerna längre norrut på Strandgatan innan flytten går till den nyrenoverade lagtingsbyggnaden.

El och VVS står Harrys El respektive VVS Eriksson för. Daniel Gustavsson är platschef från Allbygg som står för byggnadsentreprenaden. Han uppskattar att ungefär 20 personer arbetat i huset under den drygt ett år långa renoveringen.

Tidigare har biblioteket varit beläget på femte våningen men finns numera bakom glasdörrar på markplan.

– Det blir både synligare och mer lättillgängligt, säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson.

Som ett led i att göra byggnaden mer lättillgänglig är det första trappstegen i trapporna i en ljusare färg för att göra det lättare för personer med nedsatt syn. Tidigare har också heltäckningsmattorna i aulorna varit svårframkomliga men de ersätts med en variant som gör det lättare för rullstolsburna att ta sig fram.

Läs mer i fredagens Nya Åland!