DELA
Foto: Stefan Öhberg

Första digitala studentskrivningen

Övergången till digitala studentskrivningar är påbörjad.
I går skrevs den första digitala studentskrivningen på Ålands lyceum. Det var endast en elev som genomförde skrivningen i tyska, som är ett av de ämnen vars prov studentexamensnämnden valt att digitalisera först.

– Tekniken fungerade bra. Det enda som överraskade oss var att efter att eleven genomfört hörförståelsen så var vi tvungna att stänga ner och starta om systemet. Det tog en liten stund men den tiden fick eleven kompenserat, säger lyceets rektor Marcus Koskinen-Hagman.

Eftersom sekretessen gällande studentskrivningarna är väldigt hög loggar rektorn in med sina personliga bankkoder för att komma åt provet. När läraren i sin tur ska korrigera skrivningen loggar denne också in med sina bankkoder. Att rätta proven digitalt sparar i vissa fall tid för lärarna, speciellt då det är fråga om flervalsfrågor.

– Att göra digitala övningsprov slukar i sin tur väldigt mycket tid, eftersom allt måste byggas upp från scratch. Jag hoppas att vi ska kunna bilda ett finlandssvenskt nätverk som delar med sig av övningsprov, säger han.

– Det viktigaste är att eleverna känner sig trygga med miljön och det nya sättet att genomföra studentskrivningarna.

Den nya sortens skrivningar inkluderar både ljud och bild och är på så vis mer verklighetsnära. En annan skillnad är att språkproven inte längre är uppdelade mellan två provdagar, då både det skriftliga provet och hörförståelsen är på samma dag.

– Det är svårt att säga om det är en positiv förändring eller inte, säger Koskinen-Hagman.

Han tror att systemet med tiden kommer att bli bra, men att det fortfarande har så kallade ”barnsjukdomar”.

– Vissa menyer är till exempel på finska vilket självklart är under all kritik.