DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Forskarnas åsikter går isär gällande demilitarisering

Åsikterna kring Ålands demilitarisering har skapat debatt. Inte bara politikernas åsikter skiljer sig åt. Ålandsfrågan är också en vattendelare för forskare.
Det är inte bara i åländska och finländska medier som frågan om Ålands demilitarisering är en het potatis. Frågan har diskuterats i svenska medier och också i den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik News.

Debatten fick sin början genom försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) uttalande om att man borde se över den åländska demilitariseringen. Uttalandet förkastades av både politiker på Åland och i riket och också president Sauli Niinistö försvarar Ålands demilitarisering.

Martin Scheinin, professor i internationell rätt säger att den har både historisk och politiskt betydelse, skriver Svenska Yle. Han menar att Finland inte borde låta sig provoceras av Ryssland och stå fast vid Ålands demilitarisering, som han anser vara viktig.

Scheinin säger att försvarsministerns uttalande riskerar att skapa spänningar i det politiska läget och kallar hans agerande för ansvarslöst och att statsminister Juha Sipilä (C) borde agera, skriver Svenska Yle.

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak skiljer ut sig markant från Scheinins. Han anser att man visst bör diskutera Ålands politiska ställning och att det i själva verket är Ryssland som tjänar mest på Ålands demilitarisering.

– Det centrala problemet är att Finland har förbundit sig att försvara Åland, men får ändå inte förbereda ett försvar av Åland. Det här försämrar Finlands möjligheter att vid behov kunna försvara Åland, säger han till Svenska Yle.

Ålands demilitarisering diskuterades igår på Yles TV1 i programmet A-studio: Talk klockan. I panelen bestod av Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, riksdagsledamot Sofia Vikman (Saml) samt statsvetarna Pekka Visuri och Jukka Tarkka. Programmet finns nu på Yle Arenan.