DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>SVIKNA LÖFTEN Chips tidigare koncernchef Sture Carlson läser Orklas köpbud och mejlkonversation med Orklas koncernchef från hösten 2004 där många löften gavs för Ålands bästa - löften som sveks ganska snabbt efter köpet.

”Att dom täcktes komma hit och tigga pengar”

Nedläggningshotet mot chipsfabriken i Haraldsby var inget annat än ett sätt för Orkla att pressa mera pengar ur Åland, säger Sture Carlson.

– Det var fult gjort. Jag tycker synd om potatisodlarna.
Sture Carlson ledde chipsbolagets närmast sagolika utveckling under nästan 30 år fram till dess norska jättekoncernen Orkla hösten 2004 lade ett köpbud på det börsnoterade åländska bolaget och förvärvade det till ett rejält överpris.

Före köpet lovade Orkla guld och gröna skogar för att ålänningarna skulle sälja sin värphöna – att vidareutveckla verksamheten genom expansion och tillväxt i Norden, Baltikum och Ryssland, att verksamheten skulle ledas och utvecklas från Åland där huvudkontoret skulle finnas och att koncernmöten skulle hållas på Åland, att samarbetet med lokala leverantörer skulle fortsätta och att Orkla skulle fortsätta sponsra åländskt idrotts- och kulturliv, delta i verksamhetsrelaterad utbildning och samarbeta med åländska institutioner, till exempel försäkringsbolag.

Allt detta finns dokumenterat dels i Orklas köpanbud, dels i mejlkonversation mellan Sture Carlson och Orklas dåvarande vd Finn Jebsen. Men det blev inte så mycket av alla löften.

– Nedmonteringen började ganska snart efter köpet, säger Sture Carlson.

Blev förvånad

Han har följt med utvecklingen från sidan efter att han lämnade bolagets styrelse 2007. Han blev förvånad när Orkla i början av året meddelade att samarbetsförhandlingar skulle inledas och att Haraldsbyfabriken kanske skulle läggas ner, särskilt som fabriken går bra.

– Jag trodde att dom skojade, vilket dom ju också gjorde.

Varför trodde du det?

– Dom hade inget alternativ till fabriken i Haraldsby. Det fanns inte kapacitet att flytta hela produktionsvolymen från Haraldsby till någon annan Orklafabrik. I så fall borde dom först ha byggt ut eller byggt nytt någon annanstans. Om dom hade avtalat om att köpa kapacitet i fabriker i Polen, Holland eller Tyskland hade det i stället blivit problem med logistik och leveranssäkerhet.

Läs vår långa intervju med Sture Carlsson i fredagens Nya Åland!